Κόλαση με μαύρους λογαριασμούς

Του Κώστα Φειδόπουλου.

Κόλαση με μαύρους λογαριασμούς πολιτικών, τραπεζιτών, εργολάβων, εφοπλιστών, μεσαζόντων, στοιχηματζήδων και άλλων μεγαλόσχημων παραγόντων

Πιάνουν δουλειά ΣΔΟΕ και οικονομικοί εισαγγελείς

ΣΚΗΝΙΚΟ κόλασης αναμένεται να διαμορφωθεί στην πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της χώρας από τα ονόματα που περιλαμβάνει η νέα λίστα με τους μαύρους λογαριασμούς.

Η πολιτική αντιπαράθεση θα ξεφύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια γιατί οι μαύροι λογαριασμοί προσώπων που συνδέονται με κορυφαίους πολιτικούς αναγκαστικά θα πυροδοτήσει άγρια σύγκρουση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λίστες με τα βαριά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews» στη λίστα φιγουράρουν δύο γνωστοί τραπεζίτες.

Ο ένας μάλιστα διαθέτει δύο μαύρους λογαριασμούς 8 εκατομμυρίων ευρώ και 11 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

΄Ενας άλλος τραπεζίτης που διέπρεπε την περίοδο των μνημονίων εμφανίζει μαύρες καταθέσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα πρόσωπο που συνδέεται με κορυφαίο πολιτικό φιγουράρει με ένα μεγάλο ποσό στην καυτή λίστα.

Η δημοσιοποίηση του ονόματος αναμένεται να προκαλέσει πολιτική θύελλα και μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και γνωστή εφοπλίστρια η οποία έχει φεσώσει με 200 εκατομμύρια ευρώ μια συστημική τράπεζα.

Μάλιστα η υπόθεσή της απασχολεί τη Δικαιοσύνη και αναμένεται να διωχθεί για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία για τα θαλασσοδάνεια που άρπαξε χωρίς καμία εγγύηση.

Μαύρους λογαριασμούς διαθέτουν επίσης δύο ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών, εργολάβοι, μεσάζοντες, ξενοδόχοι, ένας ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας και άλλοι μεγαλόσχημοι παράγοντες.

Οι νέες λίστες με τους φοροφυγάδες έχουν  προκαλέσει ήδη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να δώσει αγώνα προκειμένου να αποκαλυφθούν οι φοροφυγάδες για να δικαιωθούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Αντίθετα η ΝΔ με ανακοίνωσή της ζητεί να διαχωριστούν οι φοροφυγάδες από αυτούς που εμφανίζονται στις λίστες αλλά οι καταθέσεις τους προέρχονται από νόμιμη δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Προφανώς η ΝΔ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού στις λίστες φιγουράρουν ονόματα που συνδέονται με δεσμούς αίματος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πόλεμος» Κυβέρνησης- ΝΔ

Στις τεράστιες αποκαλύψεις των Paradise Papers, για την απόκρυψη πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους, αναφέρθηκε με δήλωσή του on camera ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας πρώτο στην ατζέντα το εν λόγω ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι φορολογικοί παράδεισοι είναι μία πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση και έκανε λόγο για πιο αποφασιστικό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.  «Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χθες για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας. Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων. Και αυτό τη στιγμή που δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης. Και πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι, τα θύματα της φτώχειας, τα θύματα της ανεργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες. Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς προκλητικά φόρτωνε με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων στους πιο αδύναμους». Όπως ανέφερε, «το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να ενισχύουμε τις δυνάμεις της ενημέρωσης που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου φορολογικής απάτης. Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας ακόμη πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Δεσμευόμαστε σε αυτόν τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

ΝΔ: Η Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο

Άμεση αντίδραση υπήρξε από την Πειραιώς και με ανακοίνωσή της η ΝΔ, αναφέρει πως «παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις νέες διεθνείς αποκαλύψεις των λεγόμενων Paradise Papers». Όπως σχολιάζουν, «στα χιλιάδες ονόματα που φέρονται να διέθεταν λογαριασμούς σε εξωχώριες εταιρείες υπάρχουν και αρκετά Ελλήνων πολιτών» και καλούν την κυβέρνηση « να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Τέλος, όπως τονίζουν, «με απλά λόγια καλούμε την Κυβέρνηση να ξεφύγει επιτέλους από την γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων. Και να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητά της».

ΚΚΕ: Απόδειξη της σήψης τα Paradise Papers

«Η υπόθεση των Paradise Papers είναι μία ακόμα απόδειξη της σήψης και της αδικίας του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς και της τεράστιας υποκρισίας κυβερνήσεων και κομμάτων, που ενώ υποστηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα, σπέρνουν αυταπάτες για δήθεν εξανθρωπισμό του», ανέφερε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο με τις offshore. «Αποδεικνύεται επίσης ο τεράστιος πλούτος που βγαίνει μέσα από την εκμετάλλευση και φοροαφαίμαξη των εργαζομένων, από τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι εκτός των άλλων αξιοποιούν την ευρωενωσιακή ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, που όλα τα άλλα κόμματα έχουν κορώνα στο κεφάλι τους. Το γεγονός ότι αυτές οι αποκαλύψεις δημοσιοποιούνται αυτή την περίοδο, δείχνει και τους οξύτατους ανταγωνισμούς καπιταλιστικών κέντρων, όπου ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα», σημείωσε.

Παγκόσμιος σεισμός από τις αποκαλύψεις των Paradise Papers

Παγκόσμιο σεισμό προκαλεί η διαρροή των λεγόμενων Paradise Papers, που αποκαλύπτουν τα κρυμμένα τρισεκατομμύρια, αρχηγών κρατών, υψηλών αξιωματούχων και διασήμων προσώπων σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον πλανήτη.

Η νέα διαρροή εγγράφων από εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore «ξεσκεπάζει» πρωθυπουργούς, πριγκίπισσες, αστέρες του κινηματογράφου, καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς αλλά και μερικούς από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, που έχουν κρύψει 8 τρισεκατομμύρια ευρώ σε απίθανα μέρη όπως οι Νήσοι Κουκ, ο Άγιος Βικέντιος, η Σαμόα και το… Βανουάτου.

Στα Paradise Papers συμπεριλαμβάνονται συνολικά περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες ανά την υφήλιο. Τα ονόματα των εμπλεκομένων προσώπων που έρχονται σταδιακά στη δημοσιότητα προκαλούν σοκ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η βασίλισσα της Ιορδανίας, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι γιοί του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά είναι μερικοί από αυτούς. Αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Οι υπεράκτιες μπίζνες της βασίλισσας Ελισάβετ

Στα Paradise Papers ή αλλιώς «έγγραφα του παραδείσου», φιγουράρει η offshore της βασίλισσας Ελισάβετ, προκαλώντας τριγμούς στο βρετανικό παλάτι.

Εκατομμύρια δολάρια της βασίλισσας της Αγγλίας βρέθηκαν σε ταμείο των νησιών Κέιμαν. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια λίρες από την περιουσία της έχουν επενδυθεί σε offshore εταιρείες.

Συγκεκριμένα αρχεία αποδεικνύουν πως η Βασίλισσα μέσω του Δούκα του Λάνκαστερ επενδύει χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες και εταιρείες. Μια από αυτές είναι και η αλυσίδα καταστημάτων BrightHouse, που έχει κατηγορηθεί για εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών οικογενειών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Οι υπουργοί του Τραμπ και οι δεσμοί με τη Ρωσία

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί η ανάμιξη δύο πρωτοκλασάτων υπουργών του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τους υπουργούς Εμπορίου και Εξωτερικών Γουίλμπερ Ρος και Ρεξ Τίλερσον.

Ο Ρος εμφανίζεται να έχει μερίδιο 31,5% στη ναυτιλιακή εταιρία «Navigator Holdings», η οποία έχει λάβει πληρωμές άνω των 68 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2014 από ρωσική εταιρία ενέργειας που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιρίλ Σαμάλοφ και τον ολιγάρχη Γκενάντι Τιμσένκο, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και φέρεται ως άμεσα συνδεδεμένος με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σάλο έχει προκαλέσει σχετικό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, σύμφωνα με την οποία στο Βέλγιο πωλείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ρωσικής προέλευσης με μεταπράτη τον αμερικανό υπουργό Ρος. ο οποίος φέρεται να διατηρεί κρυφή επιχειρηματική σχέση με στενούς συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου.

Σε άλλα έγγραφα εντοπίζονται  περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Αμερικανού Προέδρου.

Οι μεγιστάνες «φίλοι» του Πούτιν

Στους φακέλους των υπεράκτιων εταιρειών συναντά κανείς και αρκετά ονόματα Ρώσων μεγιστάνων, αλλά και πολιτικών που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Πούτιν. Μεταξύ τους είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, η Μαρίνα Σέτσινα, πρώην σύζυγος του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν, δύο Ρώσοι βουλευτές κι ένας συμφοιτητής του προέδρου της Ρωσίας.

Τα ονόματα αυτά αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία ήταν και η μοναδική ρωσική εφημερίδα οι δημοσιογράφοι της οποίας συμμετείχαν στην διεθνή έρευνα των Paradise Paper.

Οι πλούσιοι Ρώσοι, γράφει η εφημερίδα, απευθυνόντουσαν βασικά στην εταιρεία Appleby , ζητώντας να τους νηολογούν τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα. Η εν λόγω εταιρεία δημιουργούσε για τους πλούσιους πελάτες της από τη Ρωσία ειδικά σχήματα για τη νηολόγηση των αεροσκαφών τους στην νήσο του Μαν, που τους παρείχε την δυνατότητα να απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΦΠΑ όταν τα αεροσκάφη τους πετούσαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούσαν τα αδέρφια Ρότενμπεργκ, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο Όλεγκ Τινκόφ και πολλοί άλλοι.

Στη νέα αυτή διαρροή αναφέρονται ακόμη η ρωσική τράπεζα VTB, η ρωσική εταιρεία Sibur και η Gazprom, όπως επίσης και ο επιχειρηματίας Γιούρι Μίλνερ.

Η εταιρεία Sibur συνεργάζεται με την εταιρεία μεταφορών του αμερικανού υπουργού εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ενώ η VTB και η Gazprom, χρηματοδότησαν τον Μίλνερ για να αποκτήσει μετοχές στο Facebook και το Twitter.

Η VTB στα κείμενα των Paradise papers αναφέρεται ως «μια από τις εταιρείες του Κρεμλίνου» η οποία «αθόρυβα» έστειλε 191 εκατομμύρια δολάρια στο επενδυτικό Ταμείο DST Global «το οποίο χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών στην Twitter το 2011.

Εταιρείες κολοσσοί και αστέρες του Χόλιγουντ

Στο γιγαντιαίο σκάνδαλο πρωταγωνιστούν ακόμη εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber, το Facebook, το Twitter και πολλές ακόμη πολυεθνικές οι οποίες έχουν μεταφέρει δυσθεώτητα ποσά, ύψους πολλών δις, σε υπεράκτιους εξωτικούς προορισμούς, προκειμένου να πληρώνουν ελάχιστη ή μηδενική φορολογία και να παρακάμπτουν ανενόχλητες τις νομοθεσίες των χωρών που βρίσκεται η έδρα τους.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται ακόμη δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες, ευγενείς, καταδικασθέντες απατεώνες, πασίγνωστοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ αλλά και ηχηρά ονόματα του αθλητισμού και του θεάματος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τραγουδιστή των U2 Bono, ο οποίος χρησιμοποίησε  εταιρεία με έδρα την Μάλτα για να αγοράσει ένα ποσοστό αξίας 5,1 εκατομμυρίων λιρών σε εμπορικό κέντρο το 2007.

Πάνω από 1.000 Γερμανοί στα Paradise Papers

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung τα Paradise Papers αναφέρονται σε υπεράκτιες εταιρείες που συνέστησε ένα δικηγορικό γραφείο στις Βερμούδες και μια εταιρεία καταπιστεύσεων στην Σιγκαπούρη.

Στα έγγραφα, ανάμεσα σε άλλους, εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank.

Εκτός από τις εταιρείες εντοπίζονται και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής offshore εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP στις Παρθένες Νήσους.

Το 2013 η σύμπραξη TNK-BP εξαγοράστηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, στον οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου.

Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην γερμανική ιστορία. Πρόκειται για την υπόθεση Κουρτ Ένγκελχορν, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρεία. Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε κατέλεξαν τελικά οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές σε συμβιβασμό. Οι κόρες του Κούρτ Ένγκελχορν πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ. Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Και Έλληνες στις λίστες

Οι συγκλονιστικές εξελίξεις αγγίζουν και τη χώρα μας, καθώς στην έρευνα υπάρχουν πάνω από 130 ονόματα με ελληνικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς αλλά και μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη.

Ακόμα εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.

Συνολικά 6.000 έγγραφα περιέχουν τη λέξη «Ελλάδα» σε 13 φορολογικούς παραδείσους ενώ οι καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην ελληνική επικράτεια ανέρχονται σε 252.

Η πλειονότητα των διευθύνσεων αυτών εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Το χρονικό των αποκαλύψεων

Τα Paradise Papers είναι 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία την Appleby με έδρα τις Βερμούδες, η οποία ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Η Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις, με 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενους, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.

Οι αποκαλύψεις για τις εξωγχώριες δραστηριότητες δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times και Guardian.

Συνολικά 381 δημοσιογράφοι από 67 χώρες που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ανέλυσαν επί μήνες τα στοιχεία της τεράστιας νέας διαρροής εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου των παγκόσμιων ελίτ.

Η σταδιακή δημοσίευσή των στοιχείων τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αρχηγούς κρατών και ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, της βιομηχανίας του θεάματος και του αθλητισμού, που έχουν κρύψει τον πλούτο τους στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους.

Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.

Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει ότι  περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με τον ίδιο οι υπερ-πλούσιοι του πλανήτη έχουν «σταθμεύσει» 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιου είδους κρυφές «επενδύσεις».

Σάλος στην Τουρκία: Το… σόι του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ εμπλέκεται στα Paradise Papers

Μεταξυ αυτών που χρησιμοποιούν off shore λογαριασμούς, για να αποφύγουν τους φόρους των χωρών τους, είναι και σύσσωμη η οικογένεια του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συγκεκριμένα οι γιοι του Γιλντιρίμ συνδέονται στη Μάλτα με συνολικά οκτώ εταιρείες. Σύμφωνα με τα έγγραφα, αλλά και την εφημερίδα Cumhurriyet, οι Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ απαριθμούνται στη Μάλτα με πέντε εταιρείες όπως η Black Eagle Marine Co Ltd και η Hawke Bay Marine Co Ltd, με τον Ερκάμ να φαίνεται ως μεγαλομέτοχος και διευθυντής τους.  Τα έγγραφα, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν τρεις εταιρείες που προηγουμένως αποκάλυψαν οι Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Συνεργασίες (EIC), πως συνδέονταν μαζί τους.

Σύμφωνα με τα αρχεία επικεφαλής μιας εκ των εταιρειών αυτών είναι ο Γιλμάζ Ερεντζέ, θείος του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αλλά και η κόρη του Γιλντιρίμ, Μπιουσρά, έχει δύο εταιρείες στην Τουρκία που είναι κοινές. Πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτών των εταιρειών, είναι επίσης εγγεγραμμένοι στη Μάλτα.

Πριν από περίπου πέντε μήνες, οι αποκαλύψεις για τον εκλεκτό του Ερντογάν, είχαν κάνει τον κύκλο του πλανήτη μέσω των αποκαλύψεων από τα Malta Files που έφεραν στην επιφάνεια διασυνδέσεις της οικογένειας Γιλντιρίμ, με εταιρίες που έχουν ως έδρα την Μάλτα και παρέχουν διάφορες οικονομικές διευκολύνσεις στην οικογένεια του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Τουρκίας.

Τσίπρας: «Πρόκληση της καλομαθημένης ελίτ και της διαπλοκής»

Στο σκΑνδαλο με την απόκρυψη πλούτου αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι φορολογικοί παράδεισοι είναι μία πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος έκανε λόγο για πιο αποφασιστικό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χθες για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας. Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων. Και αυτό τη στιγμή που δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης. Και πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι, τα θύματα της φτώχειας, τα θύματα της ανεργίας.

Πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες. Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς προκλητικά φόρτωνε με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων στους πιο αδύναμους.

Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να ενισχύουμε τις δυνάμεις της ενημέρωσης που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου φορολογικής απάτης. Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας ακόμη πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Δεσμευόμαστε σε αυτόν τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

SHARE