Kλοπές 40 εκατ. ευρώ από πλούσια και μέτρια σπίτια της Αττικής.

Ασημένιο άγαλμα της Παναγίας, σπάνιο ρολόι, ακριβά κοσμήματα στα κλοπιμαία της Μαφίας. Αναλυτικά όλες οι περιοχές  της Αττικής, στις οποίες ρήμαξαν δεκάδες κατοικίες και διαμερίσματα. Ο κατάλογος.

Απροσδιόριστο βάθος  κλοπών και λεηλασίας τιμαλφών  από  τη Μαφία των  Τσιγγάνων, με κέντρο τη  Δυτική Αττική  και με ευρύτατο δίκτυο παρανομίας από τις κλοπές  σε  σπίτια επωνύμων παραγόντων   της δημόσιας ζωής έως τη διοχέτευση σε « ενυχυροδανειστήρια»  κάθε είδους.. Ένα θρασύτατο και πρωτοφανές σε έκταση κύκλωμα, την ανατομία του οποίου συνεχίζουν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την διαβόητη Μαφία των Ρομά έχουν προκύψει νέα δεδομένα, που αφορούν κυρίως σε συλλήψεις, κατασχέσεις, ταυτοποιήσεις και εξιχνιάσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων.

Ξεπερνά το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, η παράνομη δράση των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε σπίτια, εταιρείες και ΑΤΜ, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, οι οποίες εξαρθρώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου 2016, αλλά οι συλλήψεις μελών τους συνεχίζονται, όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν χθες ένας 43χρονος και μια 40χρονη που, μεταξύ άλλων, διατηρούσαν δύο ενεχυροδανειστήρια στο Μενίδι. Το ζευγάρι κατείχε και διέθετε για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων και άλλων κακοποιών.

ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ   ΔΡΑΣΤΕΣ

Αρχικά, συνελήφθη χθες ο 43χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής, να οδηγεί αυτοκίνητο, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ειδικές κρύπτες δύο πανάκριβα ρολόγια. Μάλιστα, το ένα που είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα, κοστίζει πάνω από 150.000 ευρώ και κλάπηκε από την Εκάλη, ενώ αποδόθηκε στον κάτοχό του. Επίσης, στο ίδιο όχημα βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 59.610 ευρώ, διάφορα άλλα τιμαλφή, ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρία σπρέι πιπεριού.

Στη συνέχεια συνελήφθη η 40χρονη, ενώ σε αστυνομικές έρευνες σε σπίτια και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Δύο πλάκες χρυσού, βάρους περίπου 1 κιλού και αξίας 25.000 ευρώ, ασημένια εικόνα (αγαλματίδιο) της Παναγίας βάρος περίπου τριών κιλών, αξίας 3.000 ευρώ, πλάκα ασημιού βάρους περίπου 300 γραμμαρίων, πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών, τέσσερα ειδικά φουρνάκια, στα οποία έλιωναν τα χρυσά κοσμήματα, πλήρης μονάδα φασματογράφου, με την οποία μετρούσαν την καθαρότητα λιωμένου χρυσού και δύο καλούπια μορφοποίησης λιωμένου χρυσού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η συνολική αξία των κατασχεθέντων, από τις συγκεκριμένες έρευνες, ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά νέων μελών – κατηγορούμενων, που αναζητούνται, καθώς και τα στοιχεία 52χρονου Τούρκου, επίσης κατηγορούμενου.

Την ίδια στιγμή, εξιχνιάστηκαν άλλες ογδόντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και εταιρείες, που διαπράχτηκαν από τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις μέχρι τις 2 Νοέμβριου 2016.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  ΠΟΥ  ΡΗΜΑΞΑΝ  ΔΕΚΑΔΕΣ  ΣΠΙΤΙΑ
Οι περιοχές όπου δρούσαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είναι οι εξής: Κυψέλη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη, Κερατέα, Σταμάτα, Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Σπάτα, Άνοιξη, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ίλιον, Κερατσίνι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης και η Θεσσαλονίκη.

Όπως υπογράμμισε ακόμη ο κ.Παπαζαφείρης, αρχές Φεβρουαρίου, μετά από παραγγελία του αρμόδιου ανακριτή, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το άνοιγμα συγκεκριμένων θυρίδων σε τραπεζικά καταστήματα. Τότε βρέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα, θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και απεστάλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πιο αναλυτικά, έχει προχωρήσει στη σύλληψη δύο ερωτικών συντρόφων ενεχυροδανειστών με κεντρικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, έναν 43χρονο και μία 40χρονη, κατόπιν ενταλμάτων του ειδικού ανακριτή, για συγκρότηση και συμμέτοχη σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι δυο συλληφθέντες, με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων – ενεχυροδανειστηρίων που διατηρούσαν (δύο από αυτά βρίσκονται στο Μενίδι, σε Π. Φάληρο και Ίλιον), κατείχαν και διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου.

Η σύλληψη τους επετεύχθη χθες και αρχικά εντοπίστηκε ο 40χρονος σε περιοχή της Αττικής, να οδηγεί αυτοκίνητο, στο οποίο είχε διαμορφώσει ειδικές κρύπτες, όπου βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν δύο ρολόγια, εκ των οποίων το ένα μοναδικής κατασκευής, αξίας πάνω από 150.000 ευρώ. Μοναδικό στον κόσμο ρολόι, το οποίο προέρχεται από κλοπή διάρρηξη από βίλα στην Εκάλη.

Το συγκεκριμένο ρολόι αποδόθηκε στον νομικό κάτοχο του, ο οποίος ήταν θύμα κλοπής των συγκεκριμένων εγκληματικών οργανώσεων και η υπόθεση του είχε εξιχνιαστεί κατά την αρχική έρευνα. Επιπλέον στο όχημα του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 59.610 ευρώ, διάφορα άλλα τιμαλφή, ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρία σπρέι πιπεριού.

Ακολούθησε η σύλληψη της 40χρονης και πλήθος ερευνών σε οικίες και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πλάκες χρυσού, βάρους περίπου 1 κιλού και αξίας 25.000 ευρώ, ασημένια εικόνα (αγαλματίδιο) της Παναγίας βάρος περίπου τριών κιλών, αξίας 3.000 ευρώ, πλάκα ασημιού βάρους περίπου 300 γραμμαρίων, πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών, 4 ειδικά φουρνάκια, στα οποία έλιωναν τα χρυσά κοσμήματα, πλήρης μονάδα φασματογράφου, με την οποία μετρούσαν την καθαρότητα λιωμένου χρυσού, δύο καλούπια μορφοποίησης λιωμένου χρυσού, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ καθώς και διάφορα άλλα τιμαλφή και αντικείμενα.

Η συνολική αξία των κατασχεθέντων, από τις παραπάνω έρευνες, υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά νέων μελών – κατηγορούμενων στην υπόθεση, οι όποιοι αναζητούνται καθώς επίσης και τα στοιχεία 52χρονου Τούρκου κατηγορουμένου, ο οποίος αναφερόταν αρχικά με ελλιπή στοιχεία.

Ακόμα εξιχνιάστηκαν άλλες 84 περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και εταιρείες, που διαπράχτηκαν από τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις μέχρι και την 2 Νοέμβριου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν στις περιπτώσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό των 6.000.000 ευρώ.

Στις περιοχές διάπραξης των κλοπών περιλαμβάνονται η Κυψέλη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη, Κερατέα, Σταμάτα, Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Σπάτα, Άνοιξη, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ίλιον, Κερατσίνι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης και η Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αρχική αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 60 οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» στις κλοπές που διέπρατταν.

Από τα οχήματα αυτά, όσα ήταν κλεμμένα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους, τα ατελώνιστα παραδόθηκαν στα αρμόδια Τελωνεία, ενώ τα υπόλοιπα παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.

Αρχές Φεβρουαρίου, μετά από παραγγελία του αρμόδιου Ανακριτή, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το άνοιγμα συγκεκριμένων θυρίδων σε τραπεζικά καταστήματα, κατά την οποία βρέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα, θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και απεστάλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε έρευνες που επακολούθησαν τότε σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και τραπεζικές θυρίδες, είχαν βρεθεί πλήθος κοσμημάτων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 76.070 ευρώ, 700 χρυσές λίρες και πολλά πολυτελή ρολόγια.

Ακόμα είχαν εξιχνιαστεί 33 περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών σε οικίες, εταιρείες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τη συνολική αξία των κλαπέντων κοσμημάτων και των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών να υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την παρουσίαση των νέων στοιχείων για την υπόθεση αυτή από τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, επισημάνθηκε από τον ίδιο, ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το συνολικό ύψος της παράνομης δράσης των εγκληματικών αυτών οργανώσεων προσδιορίζεται στο ποσό των 40.000.000 ευρώ!