Κλιμακώνονται οι πιέσεις από το ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και μειώσεις συντάξεων

Αν και παραμένει ασαφές πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στη χώρα μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που έχει πλέον ενισχυμένο ρόλο, κλιμακώνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, εγείροντας απαιτήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τις μειώσεις σε συντάξεις κύριες και επικουρικές.
Αν και η Κυβέρνηση με τον κ. αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο έχει διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, δεν παύει να είναι γεγονός ότι το 3ο Μνημόνιο προβλέπει για το Εργασιακό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο.
Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος, καθώς μέσω μιας σύνταξης μπορεί να ζει και να συμπληρώνεται το εισόδημα μια ολόκληρης οικογένειας. Άποψη που ο κ. Τσακαλώτος εξέθεσε κατά την διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων του με τους έξι υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.