Η συμφωνία θεωρητικά έκλεισε , αλλά θα ενεργοποιηθεί όταν η κυβέρνηση ψηφίσει τα 17 νέα μέτρα που ζητούν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, συν τον περίφημο «κόφτη».
Στα 17 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ψηφισθεί στο επόμενο 10ημερο, περιλαμβάνονται και τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αποδεσμεύσει κονδύλια ύψους 10 δις ευρώ καθώς πέραν της δόσης για αποπληρωμή χρεών θα δοθούν στην Ελλάδα χρήματα και για την πληρωμή οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας στο βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα του «κόφτη» αλλά και σειρά προαπαιτούμενων παραμένουν σε εκκρεμότητα.
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πακέτο με 17 προαπαιτούμενα, πλέον των εφεδρικών μέτρων (σ.σ.: τον «κόφτη» δηλαδή) που ζήτησε το Εurogroup, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν πριν από την καταβολή της δόσης», ανέφερε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με το real.gr που επικαλείται τον αξιωματούχο, εάν η επόμενη αξιολόγηση κλείσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε η δόση τώρα πρέπει να είναι πάνω από 7,6 δισ, καθώς πρέπει το κράτος να αποπληρώσει και χρέος στο εσωτερικό, κάτι που, όπως είπε, είναι καταστρεπτικό για την οικονομία.
Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να υπάρξει απόφαση για τη δόση. Η κοινοτική πηγή κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί το ποσό της δόσης. «Συνδέεται με το πότε θα λήξει η 2η αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι:
- Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.
- Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.
- Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
- Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.
- Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Θα «πονέσει» και η δεύτερη αξιολόγηση
Στη δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθούν και τα εργασιακά, μετά την εκπόνηση σχετικής έκθεσης.
Η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, όπως είπε ο αξιωματούχος, θα είναι «δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα».
Ενδεικτικά ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρείας, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία κ.λπ.
«Το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ψηφιστεί και τώρα τα ελέγχουμε, πριν τα προσυπογράψουμε», τόνισε.
Πάνω από 10 δις η δόση
Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, το ποσό της δόσης που εκτιμάται ότι θα εκταμιευτεί θα κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ (7 δισ. για εξυπηρέτηση χρέους και 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες). Πάντως, όσον αφορά το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ο ίδιος κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Σημείωσε, δε, ότι οι οικονομικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα είναι «συνετές», βάσει των οποίων τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Και περικοπές μισθών – συντάξεων στον «κόφτη»
Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητούν οι δανειστές να συμπεριλαμβάνονται στον «κόφτη». Οι θεσμοί απαιτούν ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης να περιλαμβάνει ξεκάθαρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και από αυτές τις περικοπές δεν θα απουσιάζουν ούτε τα ειδικά μισθολόγια. Όπως μάλιστα είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, σύμφωνα με το capital.gr, οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων.
Τέλος σε ό,τι αφορά στο χρέος οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα στον «αέρα». Οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ μοιάζουν… χαώδεις, γιατί το Ταμείο θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.
Σημειώνεται ότι το μεγάλο πρόβλημα των Ευρωπαίων πέραν της νοοτροπίας Σόιμπλε, είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών – μελών.