«Κλείδωσε» ο ΦΠΑ στο 24%, «αγκάθια» κόκκινα δάνεια και αφορολόγητο

Συμφωνία δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, αν και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την Τετάρτη την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23 στο 24%.

Η μαραθώνια διαπραγμάτευση των 17 ωρών ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, υπήρξε σύγκλισε σε ανοιχτά μέτωπα «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο».

Σε ερώτηση αν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο νέο γύρο συζητήσεων,? απάντησε «θα δούμε».

Οι δανειστές επιμένουν στις διαφωνίες τους για τις αυξήσεις φόρων, στις αλλαγές στο ασφαλιστικών και ειδικά στα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις μέχρι να δούμε συμφωνία» έλεγαν τα ξημερώματα πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, δείχνοντας πως υπάρχουν και άλλα περιθώρια υποχώρησης από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι επιμένουν, επίσης, σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς-συνταξιούχους.

Το νομοσχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει μείωση από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά «εδώ και τώρα» μείωση στα 8.182 ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι προτείνουν συμβιβαστική λύση για σταδιακή μείωση ως το 2018, από 9.090 το 2016, σε 8.590 το 2017 και σε περίπου 8.190 ευρώ το 2018.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» διαπιστώνεται πλήρες αδιέξοδο, καθώς η ελληνική πρόταση για προστασία πρώτης κατοικίας με όρους του νόμου Κατσέλη δεν βρίσκει αποδοχής από ΔΝΤ και ΕΚΤ.