ΚΙΝΔΥΝΟΣ κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας – Σκληρές δηλώσεις από Γιούνκερ

Να τιναχθεί στον αέρα, όπως όλα δείχνουν κινδυνεύει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό. Αφορμή του κινδύνου κατάρρευσης αποτελεί η πως η γειτονική μας χώρα δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα προαπαιτούμενα που θα επιφέρουν την απελευθέρωση της βίζας.

Ενώ οι εκτιμήσεις είναι αρκετά κακές τη σκληρότητα του δείχνει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του ευρωπαϊκού φόρουμ της δυτικογερμανικής τηλεόρασης WDR είπε για την ηγεσία της Τουρκίας στρέφοντας τα πυρά του κατά του Ερντογάν:

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων, διαφορετικά δεν μπορεί να ισχύσει το deal. Η αλλαγή πρωθυπουργού δεν μπορεί να έχει ως συνέπεια την αμφισβήτηση των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και αν ο κ. Ερντογάν ακολουθεί τη στρατηγική να μη δώσει στους Τούρκους το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην Ευρώπη, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον τουρκικό λαό. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα –όχι δικό μου».

Να θυμίσουμε πως ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ομιλία του στο Επιμελητήριο Εμπορίου στην Άγκυρα, αποκάλεσε τη στάση της ΕΕ «υποκριτική» και όταν αναφέρθηκε στις αξιώσεις της Ευρώπης σχετικά με την τρομοκρατία ρώτησε τους αξιωματούχους: «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να διοικείτε την Τουρκία;».

Τι είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ;

Στο γήπεδο της Τουρκίας βλέπει την μπάλα για το προσφυγικό ο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος επισήμανε πως η γειτονική μας χώρα πρέπει να αποφασίσει να θα εκπληρώσει τα 72 κριτήρια τα οποία της έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να καταργηθεί η βίζα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ωστόσο, μιλώντας κατά την διάρκεια της διάσκεψη για την Ευρώπη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε πως η Τουρκία «πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό της πλαίσιο σε σχέση με την τρομοκρατία, το οποίο σήμερα οδηγεί σε διώξεις εκπροσώπων του Τύπου».

Παράλληλα, ο Μάρτιν Σουλτς έχει αποφασίσει να μπλοκάρει τη διαδικασία για απελευθέρωση της τουρκικής βίζας καθώς, όπως υποστήριξε, η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει ακόμα όλες τις προϋποθέσεις.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε πως δεν προχώρησε στην αποστολή του σχετικού εγγράφου στην αρμόδια επιτροπή και ο λόγος είναι ότι η Τουρκία δεν έχει προς το παρόν εκπληρώσει και τις 72 προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από την πλευρά του επέμεινε στην άποψη ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και πρόσθεσε ότι με την κατάσταση που υπάρχει τώρα στην Τουρκία δεν είναι δυνατό να γίνει αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Ο ίδιος είπε πως «η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές». Πρόσθεσε ότι «έρχομαι εδώ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Όλες οι συμφωνίες που έχουμε πετύχει έως τα τώρα, με καλή τη πίστη, καλή θέληση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και παίρνοντας πολιτικά ρίσκα, βρίσκονται σήμερα σε πολύ επικίνδυνες στιγμές».

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν είχε πει την Τρίτη: Αν αύριο πάρει τη λάθος απόφαση, θα στείλουμε όλους τους πρόσφυγες».