Κεντροαριστερά: Σε συγκρουσιακό κλίμα η κούρσα για την ηγεσία

 

Σε συγκρουσιακό κλίμα εξελίσσεται η αναμέτρηση των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά την οριστικοποίηση των ημερομηνιών της διεξαγωγής των εκλογών στις 12 και (εφόσον χρειαστεί) 19 Νοεμβρίου, με βάση τις επιστολές που έστειλαν οι εταιρείες που θα αναλάβουν την online σύνδεση των καλπών στον πρόεδρο της επιτροπής, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήδη αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών την ημέρα του Μαραθωνίου της Αθήνας (12 Νοεμβρίου) και άφησε αιχμές εναντίον της Φώφης Γεννηματά και του Γ. Καμίνη, ότι επιδιώκουν μία μικρή και ελεγχόμενη συμμετοχή. «Αν ψηφίσουν κάτω από 100.000 πολίτες θα συντριβούμε, με την έννοια ότι δεν θα έχουν ψηφίσει οι ανένταχτοι του Κέντρου και θα έχουν ψηφίσει μόνο οι κομματικοί μηχανισμοί. Αν ψηφίσουν περίπου 150.000 πολίτες θα είναι ντέρμπι κι αν ψηφίσουν 200.000 και πάνω, θα κερδίσουμε από την πρώτη Κυριακή» είπε χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις στα social media.

Σύμφωνα με ό,τι έχει προηγηθεί, με την ημερομηνία της 12ης Νοεμβρίου διαφωνούσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι, πλην της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά. Βεβαίως, πρέπει να επισημανθεί ότι όλοι οι υποψήφιοι είχαν εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Αλιβιζάτο να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει σε συμφωνία με τις εταιρείες για τα διαδικαστικά.

Κατόπιν της ανακοίνωσης, ικανοποίηση για την οριστικοποίηση της 12ης και 19ης Νοεμβρίου εκφράζουν τα επιτελεία της κ. Γεννηματά και του κ. Καμίνη, ο οποίος πάντως – σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες – είχε προτείνει ως ημερομηνίες διεξαγωγής την 3η και 10η Δεκεμβρίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν έχουν τοποθετηθεί, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο που παρουσιάζει το πρόγραμμά του στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Σημαντική για τις εξελίξεις κρίνεται και η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος επί της αρχής φέρεται να στήριζε το αίτημα της εξ΄ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής, αλλά στο παρασκήνιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την υπονόμευσε και τελικά χθες επισήμως την έβαλε σε δεύτερη μοίρα.

«Η μακρά συζήτηση επί των διαδικασιών πρέπει να τελειώνει και να δώσουμε χώρο στην πολιτική. Ας αξιοποιήσουμε στο μέλλον αυτές τις τεχνολογίες, αλλά ας ζητήσουμε και σήμερα από όσους θέλουν και μπορούν να κάνουν την εκλογή αυτή, αφετηρία μιας νέας, δημιουργικής συμμετοχικής και κοινής μας πορείας για την Ελλάδα και τον προοδευτικό χώρο» δήλωσε.