Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ζητά ομαδικές απολύσεις

Σχεδόν όλα ρόδινα για άλλη μια φορά τα παρουσίασε τα πράγματα και κυρίως τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, θέλοντας να πείσει τους εργαζόμενους οτι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά και δεν υποχώρησε από τις κόκκινες γραμμές της.

Το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις. Αλλά είναι προφανώς κάτι το οποίο εμείς ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δείξαμε ότι σεβόμαστε τις ”κόκκινες” γραμμές μας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε.

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζήτημα μείωση μισθών. Ακόμη, δήλωσε ότι η εθνική σύνταξη θα μεγαλώνει όσο αναπτύσσεται η οικονομία.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένας μεγάλος μύθος, που διαψεύδεται από το νόμο, είναι ότι οι αγρότες επιβαρύνονται δυσανάλογα. «Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση».

Σχετικά με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για τον ίδιο είναι θέση αρχής η ενσωμάτωση του ταμείου κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων στον ενιαίο φορέα. «Είχα πει, όμως ότι το αγγελιόσημο θα προσπαθούσαμε, μέχρι το τέλος, να το προστατεύσουμε, γιατί μοιράζει τη διαφημιστική δαπάνη και βοηθάει μικρά και μεσαία έντυπα σε όλη την Ελλάδα να παραμείνουν ζωντανά. Το αγγελιόσημο θεωρήθηκε από τους εταίρους κοινωνικός πόρος και, μολονότι προσπαθήσαμε να το υπερασπίσουμε στη διαπραγμάτευση, δεν το πετύχαμε» σημείωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να επεκταθεί και στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σχετικά με τον αυτόματο ρυθμιστή, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι αυτός θα διαρκέσει, μέχρι το 2018. «Έρχεται, λοιπόν, να δει, αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, μέχρι το 2018. Aρα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί μελλοντικά, γιατί δεν έχει μέτρο αναφοράς» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για προσφυγή στις κάλπες, ενώ σχολίασε ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού.