Κατάρρευση για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τις 80.000 αιτήσεις, τώρα λιγότερες από 20.000. Καλά νέα για τους φοιτητές στην Αγγλία.

Ξεκίνησε από σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου, μέσα σε συνθήκες κρίσης στην προτίμηση φοιτητών και σπουδαστών.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση του ενδιαφέροντος για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο καθώς μέσα σε πέντε χρόνια εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να υποτετραπλασσιαστεί. Οι αιτίες πολλές και αυτονόητες δεδομένου ότι τα πτυχία αυτά, όπως και εκείνα των ΑΕΙ δεν εξασφαλίζουν είσοδο στην αγορά εργασίας, ούτε ακόμα οι ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές.

Συγκεκριμένα ενώ το 2010 είχαν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις, φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων δεν θα ξεπεράσει τις 20.000, σύμφωνα με το Έθνος ενώ το 2015 είχαν υποβληθεί 27.000 αιτήσεις.

Ως βασικές αιτίες αναφέρονται η οικονομική κρίση, τα υψηλά δίδακτρα αλλά και η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή διοικούσα επιτροπή.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου με τους ενδιαφερομένους για ένα από τα 6 προπτυχιακά και τα 24 μεταπτυχιακά προγράμματα να πρέπει να καταβάλουν προκαταβολικά το ποσό των 50 ευρώ.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΑΠ είναι ότι φέτος οι νέοι υποψήφιοι δεν ξέρουν ακόμη πώς θα γίνει η τελική επιλογή τους καθώς στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου αναφέρεται μόνο ότι εάν διαπιστωθεί υπερβάλλων αριθμός εγκύρων αιτήσεων, ενδέχεται να διεξαχθεί κλήρωση.

Καμία αλλαγή για φοιτητές Ε.Ε. στη Βρετανία

Τίποτα δεν αλλάζει στις σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια το 2017 για τους φοιτητές από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας της απόφασης του Brexit. Αυτό διαβεβαιώνει η Vivienne Stern, γενική διευθύντρια της Universities UK International, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο για την Εκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων, που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή στην έκθεση, που τελείωσαν τα ενημερωτικά φυλλάδια. Μια έλλειψη ο λόγος της οποίας σαφώς ικανοποιεί τους διοργανωτές, που κάνουν λόγο για 4.000 επισκέπτες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Stern, οι φοιτητές που θα εισαχθούν το 2017-2018 στα βρετανικά πανεπιστήμια θα συνεχίσουν υπό το ίδιο καθεστώς, καθώς δεν έχει ακόμη αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η ίδια, ότι για τους πρωτοετείς φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. θα ισχύσουν τα ίδια δίδακτρα και το σημερινό καθεστώς για χορήγηση φοιτητικού δανείου καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Για το τρέχον έτος, το ύψος των διδάκτρων για προπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι 9.000 στερλίνες λίρες, σε εκείνα της Ουαλλίας 3.810 λίρες, της Βορείου Ιρλανδίας 3.805 λίρες, ενώ οι σπουδές στα πανεπιστήμια της Σκωτίας είναι δωρεάν.

Τα δίδακτρα αυτά μπορούν να καλυφθούν με φοιτητικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Βεβαίως για τους φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικά ΑΕΙ, οι όροι φοίτησης θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία που θα γίνει ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Stern, το 2015 στα βρετανικά πανεπιστήμια σπούδαζαν περίπου 11.000 Ελληνες, εκ των οποίων 5.000 σε προπτυχιακά και 6.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αριθμός σταθερός τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει στην «Κ» η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου Κατερίνα Φέγγαρου, καταδεικνύοντας το αμείωτο ενδιαφέρον παρά την οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν να σπουδάσουν σε βρετανικά ΑΕΙ σε κλάδους Μηχανικής (18%) και Οικονομίας (16%).