Καψόνι στον Καμμένο: Κόβουν δαπάνες του Αμυνας για να δώσουν μειωμένο ΦΠΑ

Ισοδύναμα για το κόστος που θα έχει η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση ζήτησε η Γερμανία προκειμένου να εγκρίνει τη δόση των 15 δισ. ευρώ.

Ετσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες το βράδυ, υπέβαλε την πρόταση με τα ισοδύναμα που θα καλύψουν το κόστος των 28 εκατ. ευρώ που έχει η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές τις οποίες προτείνουν οι κ. Τσακαλώτος και Καμμένος θα προέλθουν από δαπάνες για το ΝΑΤΟ, από την αμοιβή για συντήρηση αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, από την υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση από την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, από τις πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού και από υποχρεώσεις από άλλα προγράμματα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα καψόνι στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε αρνηθεί το προηγούμενο διάστημα να κάνει περικοπές στο υπουργείο του.

Το καψόνι της Γερμανίας

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, από τις δηλώσεις των αξιωματούχων προέκυψε ότι η Γερμανία ήγειρε επιφυλάξεις για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, λόγω της αναβολής κατά ένα 6μηνο στην αύξηση του ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου, ζητώντας ισοδύναμα, καθώς θεωρεί την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα από τα 88 προαπαιτούμενα για τη δόση, το οποίο δεν εκπληρώθηκε.

Όπως παραδέχθηκε ο Μάριο Σεντένο, η Γερμανία ήρε τις επιφυλάξεις της μόνο όταν η ελληνική πλευρά -δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου, αλλά και ότι θα βρει ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει αυτή η αναβολή!

Δηλαδή η Αθήνα δεσμεύτηκε πως θα βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήδη πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα που υπερβαίνει τους στόχους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, δήλωσε πως η αναστολή αύξησης του φόρου θα είναι προσωρινή και συνεπώς στο τέλος του έτους οι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα εξισωθούν με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, μετά και την έκδοση του ΦΕΚ με τη σχετική απόφαση για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, καθώς έγραφε ότι η αναστολή θα ίσχυε μέχρι τέλους του 2018, επέμενε ότι το θέμα είναι τυπικό και με συνεχείς παρατάσεις, για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι ο πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα ισχύει το εν λόγω μέτρο.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού τελικά οι υπουργοί άναψαν πράσινο φως, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτά τα 28 εκατ. δεν είναι τίποτα μπροστά στο 3,5% πλεόνασμα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση πήρε πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο μήνυμα πριν φτάσει στον τερματισμό, ενώ η δόση -λόγω των εμπλοκών που προκάλεσε το θέμα του ΦΠΑ- θα εκταμιευθεί στις αρχές Αυγούστου.