«Καπνός» έγιναν φέτος 9,3 δισ. στο Χ.Α.

Χαμηλότερα και από τα επίπεδα που έκλεισε το 2016 βρέθηκε η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος της χρονιάς, έχοντας απολέσει περί τα 9,3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, με βάση το προτελευταίο φετινό κλείσιμο (28/12) η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε να αποτιμάται στα 45 δισ. ευρώ, όταν στην αρχή του έτους η αντίστοιχη αποτίμηση ήταν 54,3 δισ. ευρώ, δηλαδή μέσα στο 2018 έγιναν «καπνός» περί τα 9,3 δισ. ευρώ. Βασική αιτία ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος έχασε συνολικά περίπου 5 δισ. ευρώ, «εκπροσωπώντας» περισσότερο από το 60% των συνολικών απωλειών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά το 2017 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε κερδίσει 8,9 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα η φετινή υποχώρηση να την οδηγεί σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που είχε στην τελευταία συνεδρίαση του 2016.

Να επισημάνουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται επί της ουσίας να είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα όσον αφορά την επίδρασή της στη συνολική εικόνα του Χ.Α., όπως αυτή διαμορφώθηκε με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής. Κι αυτό γιατί ακόμη και εάν ο γενικός δείκτης καταφέρει να πετύχει άνοδο, πράγμα αρκετά δύσκολο, δεν πρόκειται να αλλάξει το δεδομένο ότι το Χ.Α. φιγουράρει διεθνώς ως το χρηματιστήριο με τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα στο 2018. Απώλειες που σύμφωνα με το κλείσιμο της Παρασκευής προσεγγίζουν το 25% (-24,74% για την ακρίβεια).

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Χ.Α., η πτώση του δείκτη και της κεφαλαιοποίησης έχουν να κάνουν και με την υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς μέσα στη χρόνια που φεύγει η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υπολογίσθηκε σε 55,15 εκατ. ευρώ από 58,26 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ο μέσος όγκος έφθασε στα μόλις 37,16 εκατομμύρια τεμάχια από 72,61 εκατομμύρια τεμάχια. Διαπιστώνεται εδώ μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις μεταβολές που αναφέρθηκαν στην αξία των συναλλαγών και τον όγκο, κι αυτό διότι η συναλλακτική δραστηριότητα αφορούσε πέρυσι κυρίως μετοχές μεγαλύτερης αξίας οι οποίες και… απαξιώθηκαν τελικά.

Η κατά 24,74% ετήσια υποχώρηση του γενικού δείκτη φέρνει το Χ.Α., όπως είπαμε, στη χειρότερη θέση στη λίστα των 50 κύριων διεθνών χρηματιστηρίων. Την πρώτη πεντάδα των πλέον «χαμένων» συμπληρώνουν με 24,59% ο Shanghai Composite στην Κίνα, με 22,83% ο δείκτης ISEQ Overall Index στην Ιρλανδία, με 20,24% ο ISE 30 στην Τουρκία και με 19,71% ο Austrian Index στην Αυστρία.

Πορεία δεικτών

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με μόλις 3 να ξεφεύγουν από τη χρηματιστηριακή… λαίλαπα, σύμφωνα πάντα με το κλείσιμο της Παρασκευής. Οι μεταβολές είναι τόσο μεγάλες που ό,τι κι αν κάνει σήμερα το Χ.Α. δεν πρόκειται να τις βελτιώσει. Ειδικά ο δείκτης των τραπεζών «πέτυχε» αρνητικό ρεκόρ, με απώλειες 52,5%, ενώ ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με συνολικές ζημιές 23,75%. Τέλος, ο δείκτης Mid Cap απώλεσε το 19,04% της αξίας του.

Οι τρεις δείκτες που έκλεισαν με άνοδο ήταν με 13,88 ο FTSE/Χ.Α. Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών, με 6,28% ο FTSE/Χ.Α. Πετρέλαιο και Αέριο λόγω της εξαιρετικής πορείας των ελληνικών διυλιστηρίων και με 4,01% ο Δείκτης Τιμών Εναλλακτικής Αγοράς Χ.Α.

Πάντως, το Χ.Α., παρά τη διαμόρφωση των προηγούμενων κλεισιμάτων στους δείκτες, δεν αποτέλεσε «εκατόμβη» αξιών για όλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 44% των τίτλων που πραγματοποίησαν συναλλαγές έκλεισε με κέρδος. Ειδικότερα, από τις 135 μετοχές που παρουσίασαν κινητικότητα το 2018, οι 59 έκλεισαν με άνοδο, οι 73 με πτώση και 3 δείχνουν να έμειναν σταθερές.

Όπως αναφέραμε η κύρια αιτία της υποχώρησης του Χ.Α. ήταν ο κλάδος των τραπεζών. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, οι τράπεζες δείχνουν να βρίσκονται κοντά στα χαμηλά έτους και συγκεκριμένα μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής η Εθνική βρίσκεται στο 1,047 ευρώ, με ετήσιες απώλειες 67,18%, η Πειραιώς στο 0,81 ευρώ με -73,62%, η Alpha στο 1,037 με -41,97%, η Eurobank στο 0,51 ευρώ με -40% και η Αττικής στο μόλις 0,116 ευρώ με -74,14%.

Επίσης, μεταξύ των λίγων που γλίτωσαν από την ατμομηχανή του Χ.Α. είναι η Coca Cola με άνοδο μόλις 0,24%, η οποία μάλιστα αποτελεί τη μεγαλύτερη εισηγμένη και με βάση την κεφαλαιοποίησή της φαίνεται να αποτελεί το 25% της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Δεύτερη είναι η Motoroil με άνοδο 10,8%.

Οι προοπτικές για το 2019

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος από τα οποία επηρεάζεται καταλυτικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με δεδομένη τη συναλλακτική εξάρτηση από τα ξένα χαρτοφυλάκια, δεν αφήνουν περιθώρια για καλλιέργεια αισιοδοξίας για το 2019. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας κλιμακώνονται (Brexit, σινο-αμερικανική αντιπαράθεση, γεωπολιτικά δεδομένα κ.ά.).

Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν για τους ανά τον κόσμο διαχειριστές συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας και τους οδηγούν σε στρατηγικές μείωσης των αναλαμβανόμενων επενδυτικών κινδύνων. Με δεδομένη ωστόσο τη συμπεριφορά στις αγορές, οι ρευστοποιήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνουν όλες τις επενδυτικές κατηγορίες, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, ανακηρύσσοντας τα μετρητά ως μοναδικό επενδυτικό καταφύγιο. Ωστόσο, τα δεδομένα στη χρονιά αναμένεται σύντομα να διαφοροποιηθούν διαμορφώνοντας συνθήκες για αυξημένες διακυμάνσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις, με το σκηνικό να προσφέρει υψηλές συγκινήσεις σε όσους θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στις χρηματιστηριακές αγορές.