Καμμένος: Στην ΕΒΟ θα φτιάχνουμε καλάσνικοφ μαζί με τους Ρώσους

Μόλις έφυγε από την Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος ξ. Βλ. Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας άρχισε τις βαρύγδουπες δηλώσεις.
Τη συμπαραγωγή καλάσνικοφ με τη Ρωσία, όταν λήξει το εμπάργκο, προανήγγειλε ο Πάνος Καμμένος, δίνοντας έμφαση στις συνεργασίες που κάνουν οι αμυντικές βιομηχανίες.

«Στην ΕΒΟ στο Αίγιο, όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία, θα έχουμε συμπαραγωγή των καλάσνικοφ, τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, καθώς θα παράγονται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ», είπε μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Και πρόσθεσε ότι «στα ΕΑΣ (σ.σ.: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) έχουμε ενεργοποίηση συμφωνιών με την Ινδία για τα “Άρτεμις” και η ΕΑΒ επεκτείνει τις συνεργασίες της με την Ντασό και τον Λόκχιντ Μάρτιν, ενώ εξετάζει συνεργασίες με την Αίγυπτο».

Ο κ. Καμμένος στην ομιλία του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δίνει δουλειά στις αμυντικές βιομηχανίες, τονίζοντας πως «όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία».

Οσον αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι «έχουν σταματήσει οι ροές από την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία και υλοποιείται ο σχεδιασμός. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την άλλη πλευρά, την Τουρκία» και πρόσθεσε πως «δεν είναι ότι τους παρεμποδίζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ, δεν ξεκινούν καν, ενώ στην Ιταλία έχουμε ναυάγια».

Παράλληλα, σχετικά με το προσφυγικό δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή έχουν πάει όλοι σε στρατόπεδα φιλοξενίας» που πληρούν τους όρους του ΟΗΕ. Οπως επισήμανε, οι Ένοπλες Δυνάμεις βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί μία δέσμευση της χώρας και τώρα «έχουν απεμπλκακεί» από τις περισσότερες περιπτώσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο στρατός είχε αναλάβει τη σίτιση, «έγιναν ανοικτοί διαγωνισμοί, δεν το κάνει πια ο στρατός, το κάνουν εταιρείες και μάλιστα με χαμηλό κόστος».

Η Επιτροπή της Βουλής κύρωσε τις συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τη συμφωνία για τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού).