Καμία δέσμευση από τον Αλ. Τσίπρα. « Όχι στα νέα SPOT». Απαίτησαν από τον Πρωθυπουργό οι δήμαρχοι Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω, Λέσβου.

Ομαδική και αποφασιστική αντίθεση σε νέους χώρους για καταλύματα και ομαδική στέγαση, μετά τα σοβαρά πλήγματα, που έχουν υποστείλει στον τουρισμό και στην κοινωνική τους ζωή.

Τήρησε την ίδια τακτική να μη δεσμευθεί για τίποτα προς τους ταλαίπωρους νησιώτες, όπως έκανε με τους συνταξιούχους και τους αγρότες των οποίων όμως τα προβλήματα οξύνονται. Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι φορά το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών που φιλοξενούν hot spot, αλλά με επικύρωση της δέσμευσης για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος προς όφελός τους, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον πρωθυπουργό τα ζητήματα «έτσι όπως τα βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες»: «Το αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, είναι το υπ’ αριθμό ένα» ανέφερε ο κ. Βουρνούς στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση. «Ο υπερπληθωρισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, κάνει την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων και των νησιών εξαιρετικά δυσχερή, δίνοντας και λαβές για κοινωνικά ζητήματα τα οποία εγείρονται σταδιακά» συμπλήρωσε. Για την αποσυμφόρηση, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Χίου, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόκριση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει και αύριο σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, όπου θα γίνει και μία προσπάθεια εύρεσης λύσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, ο κ. Βουρνούς χαρακτήρισε «ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές» την απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς ο τελευταίος «μπόρεσε να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα γι’ αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών σε σχέση με την περσινή συνάντηση των δημάρχων με τον Αλ. Τσίπρα, ο δήμαρχος Χίου αναγνώρισε πως «η περσινή συνάντηση ήταν πριν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν τις 20 Μαρτίου 2016, οπότε τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Για την Χίο, μέχρι τις 20 Μαρτίου τα πράγματα πήγαιναν με κάποιο καλό τρόπο – από εκεί και μετά τα πράγματα ανετράπησαν, οπότε είναι άλλες συνθήκες, άλλη συζήτηση η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή». Εκείνο που έκρινε απαραίτητο ο κ. Βουρνούς, είναι μια «σταθερή αντιμετώπιση των θεμάτων: η ενίσχυση των υπηρεσιών είναι πολύ βασικό ζήτημα, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας, δηλαδή της αστυνομίας στα νησιά» ανέφερε σχετικά.

«Δόθηκε σήμερα ικανός χρόνος, ούτως ώστε να αναλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Β. Αιγαίου σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό πρόβλημα» δήλωσε από πλευράς του ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. «Στο χρόνο αυτό αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης και επιτάχυνσης των υπηρεσιών ασύλου, καθώς επίσης και της στελέχωσης των υπηρεσιών της αστυνομίας, του λιμενικού και όλων των αρμόδιων φορέων. Οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε διεκπεραιωμένα χιλιάδες αιτήματα για να γίνει πραγματικότητα και η άμεση αποσυμφόρηση» αναγνώρισε. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, κατά τον δήμαρχο Σάμου, το αίτημα της αποσυμφόρησης των πέντε νησιών, μπορεί να απαντηθεί υπό την προϋπόθεση της στήριξης του αιτήματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και των διευκρινίσεων που έχουν δοθεί στην Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Αγγελόπουλος έθεσε επίσης και την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για τα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Όπως ανέφερε ο ίδιος μετά την συνάντηση, «συγκεντροποιείται η προσπάθεια για το αναπτυξιακό σχέδιο για τα νησιά, με διαφορετική εξειδίκευση ανά νησί, και με προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν – και όλο αυτό έχει δρομολογηθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χαρίτση».

«Η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις προς την κατεύθυνση του προγράμματος» διαπίστωσε και ο δήμαρχος Χίου. Ερωτηθείς για το αν κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τους έθεσε ζήτημα δημιουργίας και νέων hot spot στα πέντε νησιά, ο δήμαρχος Σάμου απάντησε πως «δεν ετέθη θέμα για άλλους χώρους, ούτε ακούσαμε κάτι για άλλους χώρους αυτή την στιγμή, και δεν νομίζω ότι τα νησιά σήμερα με την κατάσταση που υπάρχει, και με τον μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων ανθρώπων, μπορούν να συζητούν για άλλους χώρους. Για παρεμβάσεις, για διευθετήσεις, για προτεραιότητες που έχουν τεθεί, και για κάλυψη των ανθρώπων που είναι σε πραγματική ανάγκη – γιατί το ανθρωπιστικό κριτήριο είναι μείζον και σημαντικό – οπωσδήποτε ναι» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

Οι επαφές των πέντε δημάρχων στην Αθήνα συνεχίζονται, με συναντήσεις τους με εκπροσώπους κομμάτων, ενώ για την τουριστική τους προβολή, το πρωί της Τετάρτης υπάρχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής. «Δεν είναι μια ιστορία που σταματάει εδώ, η χώρα δεν πρέπει πλέον να διασύρεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος.

Η αποσυμφόρηση των νησιών

Ανένδοτοι παραμένουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών που έχουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων: εμμένουν στην απαίτησή τους για άμεση μεταφορά 7.000 ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα και αρνούνται κατηγορηματικά να προσφέρουν άλλους χώρους για την φιλοξενία προσφύγων προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά. Σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, οι δήμαρχοι επέμειναν ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν θα ακυρώσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας – αντίθετα προς την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-μελών της ΕΕ.

Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών τους από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι σ’ αυτά, ζήτησαν οι δήμαρχοι της Σάμου, της Χίου, της Λέσβου, της Κω και της Λέρου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα από κοινού με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, στην Αθήνα.

Οι δήμαρχοι των πέντε αυτών νησιών του Αιγαίου όπου έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν προσωρινά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο», και προειδοποίησαν για τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχισή της, αλλά και για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στις τοπικές τους οικονομίες, ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Οι δήμαρχοι επίσης επικαλέστηκαν εθνικούς λόγους και παράλληλα κατήγγειλαν «την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».Ζήτησαν τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά τους, και αναλογική κατανομή τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενίσχυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου, επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Τέλος, οι δήμαρχοι ζήτησαν και τη διαμόρφωση «ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως οι δήμοι έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, όπως είναι η διαδικασία επαναπροώθησης του προσφυγικού πληθυσμού, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο ρόλος των ΜΚΟ κ.ά.

Ο δήμαρχος της Σάμου κ. Αγγελόπουλος, προειδοποίησε ότι οι τοπικές οικονομίες των νησιών, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη εφόσον συνεχιστεί η έλλειψη οικονομικής στήριξης των δήμων, και αναφέρθηκε στον τερματισμό της ανεξέλεγκτης δράσης ΜΚΟ αλλά και στην ανάγκη παραχώρησης στην Αυτοδιοίκηση, αρμοδιοτήτων σχετικών με το προσφυγικό.

Ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Γαληνός, τόνισε ότι στο νησί του «τα πράγματα εξελίσσονται επικίνδυνα» από τη συνέχιση της παραμονής ενός τόσου μεγάλου αριθμού προσφύγων -μεταναστών, και χαρακτήρισε «ανορθολογικές και άδικες» τις ακολουθούμενες πολιτικές .Ο δήμαρχος της Χίου, κ. Βουρνούς, επισήμανε ότι στο νησί του μηδενίστηκαν οι πτήσεις τσάρτερ, ζήτησε την άμεση μεταφορά από τα νησιά ειδικών κατηγοριών προσφύγων και μεταναστών (ασυνόδευτα παιδιά, ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) και αμφισβήτησε, επικαλούμενος σχετικό πόρισμα του δικηγορικού συλλόγου του νησιού του, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θεωρεί υποχρεωτική στα νησιά την παραμονή τους, όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας.

Ο δήμαρχος της Σάμου, κ. Κυρίτσης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στο νησί του, τη δημιουργία και δεύτερης δομής για πρόσφυγες-μετανάστες, ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφθάνουν δεν έχουν το «προφίλ» του πρόσφυγα και κατήγγειλε ότι τα νησιά πληρώνουν το «τίμημα» για να μην το έχει η υπόλοιπη χώρα. Τέλος, ο δήμαρχος Λέρου, κ. Κόλιας, ζήτησε σεβασμό των δημοτικών τους αρχών από την Πολιτεία και συμμετοχή στις αποφάσεις, αλλά και την στελέχωση καίριων κρατικών υπηρεσιών στα νησιά τους, όπως της αστυνομίας, του λιμενικού, των υπηρεσιών ασύλου κ.ά.