Καλοκαίρι χωρίς συναυλίες σε δημοφιλή θέατρα λόγω των υψηλών ενοικίων

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) με ανακοίνωση του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για πολύ υψηλά ενοίκια, στα δημοφιλή θέατρα του καλοκαιριού, τονίζοντας οτι σε αυτούς τους χώρους, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναυλίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι σε θέατρο Βράχων, Παπάγου και Κατράκειο.

Στο αίτημα έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί κάποια θέατρα, όπως η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Βεάκειο Θέατρο και το θέατρο Πέτρας, καθώς και τα: Θέατρο Δάσους και Γης Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Αλκαζάρ και το Θερινό Θέατρο του Βόλου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών που εκπροσωπεί το σύνολο των εταιριών – διοργανωτών συναυλιών ξεκίνησε μία συλλογική προσπάθεια, απευθυνόμενος στους Δήμους και στους φορείς όλης της Ελλάδας που διαθέτουν θέατρα προς διεξαγωγή συναυλιών, υποβάλλοντας αιτήματα μειώσεως του υψηλού μισθώματος των θεάτρων, το οποίο επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής των εκδηλώσεων, όσο να τις καθιστά αδύνατες προς πραγματοποίηση.

Ο συνδυασμός της χαμηλής τιμής εισιτηρίων – από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009 – και της κατά 10% αύξηση του ΦΠΑ του εισιτηρίου συναυλίας το οποίο από 13% έγινε 23% τον Ιούλιο του 2015 και που ίσως να γίνει 24% αυτό το καλοκαίρι, καθιστά την παραγωγή συναυλιών εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά επίπονη για τις επιχειρήσεις μας.

Αρκετά από τα μέλη μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος των μισθωμάτων.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο πρέπει οι δημόσιοι διαχειριστές των θεάτρων να σταθούν αρωγοί στον πολιτισμό και στους ιδιώτες που προσπαθούν να παράξουν πολιτιστικό έργο με τις δικές τους οικονομικές δυνάμεις, βαλλόμενοι καθημερινά από νέους δυσβάσταχτους φόρους και προσαυξήσεις.

Ο ΠΣΔΠΕ θα απέχει διά της πλειοψηφίας των μελών του το καλοκαίρι 2016 από: το φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων των ΔΗΜΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ, το Θέατρο Κατράκειο του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και του Θεάτρου Παπάγου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για την μη ανταπόκρισή τους στο αίτημα του συλλόγου για ενοίκιο 6% επί του καθαρού εισιτηρίου, αφού αφαιρεθεί ο ΦΠΑ 13% και η ΑΕΠΙ 7%, σε αντίθεση με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Βεάκειο Θέατρο, και το θέατρο Πέτρας που ανταποκρίθηκαν στο μίσθωμα του 6% και σε αυτά τα θέατρα θα αναπτύξει η πλειοψηφία των μελών του συνδέσμου τη φετινή της συναυλιακή δραστηριότητα.

Οι διοργανωτές συναυλιών δεν έχουν το προνόμιο του χαμηλού ΦΠΑ εισιτηρίων του 6% που έχουν οι θεατρικές παραστάσεις. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται λοιπόν με το ίδιο μίσθωμα και δικαίως ζητάνε τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επιχειρηματική τους προσπάθεια που στηρίζει και εργοδοτεί μία ολόκληρη κατηγορία εργαζόμενων καλλιτεχνών, τεχνικών και λοιπών επαγγελματιών στο ακρόαμα, χωρίς καμία άλλη στήριξη πέραν των δικών τους οικονομικών δυνάμεων.

Ο ΠΣΔΠΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα μισθώματα των θεάτρων πάνω από 6% επί του καθαρού εισιτηρίου, ούτε μπορεί να μετακυλήσει την κατά 10% αύξηση του ΦΠΑ στο αγοραστικό κοινό το οποίο αδυνατεί πια να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε αύξηση λόγων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας μας και των πολιτών της.

Γι αυτό και έχει ξεκινήσει προσπάθεια μείωσης των ενοικίων των θεάτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αίτημα στο οποίο μέχρι τώρα έχει ανταποκριθεί το Θέατρο Δάσους και Γης Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Αλκαζάρ και το Θερινά Θέατρα του Βόλου. Στα υπόλοιπα θέατρα στην Ελλάδα με υψηλό μίσθωμα 10% π.χ. θέατρο Φορτέτζας Ρεθύμνου και άλλα, ο σύνδεσμος έχει έρθει σε επικοινωνία για μείωση του μισθώματος.

Στόχος μας είναι η ανάλογη κατανόηση από τους αρμόδιους φορείς για το ενοίκιο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού καθώς και για τα ενοίκια των αιθουσών ΟΜΜΑ που είναι εξαιρετικά υψηλά».