Καλιφόρνια: Επί ποδός 14.000 πυροσβέστες – Στάχτη 1,2 εκατ. στρέμματα

Την καταστροφική τους πορεία συνεχίζουν οι γιγάντιες πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Καλιφόρνια, τη στιγμή που 14.000 πυροσβέστες απ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν επιστρατευθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές, η οποία έχει ονομαστεί το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο», αποτελεί την πιο καταστροφική φωτιά σε όρους καμένων εκτάσεων στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνια, έχοντας «καταβροχθίσει» περίπου 1,2 εκατ. στρέμματα γης από τις 27 Ιουλίου.

Έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές και τουλάχιστον 143 κτίσματα, μεταξύ των οποίων 75 κατοικίες, έχουν καταστραφεί, ενώ η πυρκαγιά μαίνεται πλέον στους δενδρόφυτους λόφους γύρω από την λίμνη Κλίαρ, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Η φωτιά βρίσκεται μόλις κατά το 1/3 υπό έλεγχο, ενώ ακόμη 17 πυρκαγιές, μικρότερης έκτασης, μαίνονται στην πολιτεία.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την υπόλοιπη εβδομάδα κάνουν λόγο για συνέχιση της ζέστης και της ξηρασίας, συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι βρίσκεται σε «συνεχή» επαφή με τις αρχές στην Καλιφόρνια και υποσχέθηκε να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και τη μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στην πολιτεία.