Και ο Απρίλιος στο προεκλογικό “τραπέζι” των συζητήσεων

Δυστοκία φαίνεται πως υπάρχει στη διενέργεια τετραπλών εκλογών τον Μάιο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ότι εάν χρειαστεί μπορεί να αντεπεξέλθει σε πολλαπλές κάλπες. Ο προβληματισμός ότι πέραν του τεχνικά προβληματικού θα είναι και πρακτικά αδύνατο να λόγω εξαιρετικά χρονοβόρας διαδικασίας να πραγματοποιηθούν και εθνικές εκλογές στις 26 Μαίου, προκαλούν συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για στήσιμο εθνικής κάλπης ακόμη και τον Απρίλιο.

Σενάρια για Απρίλιο

Το ενδεχόμενο για προσφυγή σε εθνικές εκλογές εντός του Απριλίου, συζητούν σε κατιδίαν συνομιλίες τους και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασχέτως της προσωπικής τους προτίμησης για εξάντληση της τετραετίας.

Τουλάχιστον δύο υπουργικά στελέχη προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε “πηγαδάκια” εξέφραζαν την άποψη ότι το δίλημμα “Μάιος ή Οκτώβριος” έχει ουσιαστικά “καεί” και πλέον μετατρέπεται σε “Απρίλιος ή Οκτώβριος”.

Τα σενάρια αυτά συμπίπτουν και με την εκτίμηση στελεχών της αντιπολίτευσης ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό , προκηρύσσοντας εκλογές ακόμη και μέσα στον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο “Κ” επιμένουν πάντως ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει και ότι ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει σχετικά σενάρια.

Αρνούνται μάλιστα ότι υπάρχει “συντεταγμένα” σχετική συζήτηση στους κόλπους είτε του Κόμματος είτε της Κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνουν δε μονότονα ότι το στρατηγικό σχέδιο και ο στρατηγικός πρωθυπουργικός στόχος αφορά την προκήρυξη εθνικών εκλογών το προσεχές Φθινόπωρο.

Έτεροι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, κινούμενοι επίσης στο παραπάνω μοτίβο, επισημαίνουν στο “Κ” πως το μοναδικό δίλημμα που υπάρχει ενεργό προς απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα είναι : “Εκλογές τον Μάιο ή τον Οκτώβρη”.

Διαρρηγνύουν μάλιστα τα ιμάτιά τους ότι ενώ έχει πυκνώσει στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος η άποψη ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να μη συμμερίζεται αυτή την θεώρηση. Αντιθέτως, παραμένει αμετακίνητος από την αρχική διακηρυγμένη θέση του ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.