Κ. Μητσοτάκης: Εθνικό λάθος η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί. Μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της Συμφωνίας, παρατήρησε ότι δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο το ανεθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, γιατί όπως πρόσθεσε, δεν υφίσταται τέτοιο κείμενο.

Καταλόγισε, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια», χρησιμοποιώντας το Σκοπιανό για την αναδιάταξη του κομματικού σκηνικού.Παράλληλα κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι δεν εξήγησε γιατί παραιτήθηκε και τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι, όταν είχε ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση στην προηγούμενη ψήφο δυσπιστίας, δεν το έκανε «γιατί ήταν πάνω από όλα η καρέκλα». Έκανε επίσης λόγο για προσυνεννοημένο«διαζύγιο» Αλ. Τσίπρα – Π. Καμμένου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος και τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Είπε επίσης ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα! Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον Πρωθυπουργό, διότι «το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές, ενώ εδώ στήνατε σκευωρίες για να διχάστε την αξιωματική αντιπολίτευση». Επίσης τον κατηγόρησε πως από ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, μετέτρεψε την Ελλάδα σε βαλκανική χώρα στην Ευρώπη.