Kρίσιμη μέρα για κανάλια και άδειες. Η πρώτη διάσκεψη στο ΣτΕ για το μείζον θέμα της συνταγματικότητας.

Έχουν προσφύγει οι πάντες κατά του νόμου Παπά.Παράλληλα αύριο συνέντευξη τύπου του καθηγητή Νομικής του ΕΚΠΑ Πάνου Λαζαράτου, συνηγόρου του ALPHA, με αποκαλύψεις και καταγγελίες για τις διαδικασίες δανειοδότησης, με βάση ελέγχους και έρευνα του τηλεοπτικού υλικού του διαγωνισμού.
ΣτΕ: Απορρίφθηκαν – όπως αναμενόταν-όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών

Αύριο Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διάσκεψη των μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να αποφανθεί για το πακέτο των προσφυγών που συζητήθηκαν στις αρχές Ιουλίου. Με αυτές οι τηλεοπτικοί σταθμοί βάλλουν κατά του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης(νόμος Παππά, με τις υπουργικές υπερεξουσίες, με παραγκωνισμό του ΕΣΡ κλπ) για τις τηλεοπτικές άδειες και ζητούν να κηρυχθεί ο νόμος αντισυνταγματικός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο εν Ολομελεία, θα συνεδριάσει, όχι μόνον μία φορά αλλά αρκετές εν κλειστώ, προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση, η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Καθοριστικής σημασίας και το όλο σκεπτικό της επίσης, χωρίς μονοδιάστατες ερμηνείες και νέες ρυθμίσεις, καθώς λ. χ. μπορεί να θεωρήσει συνταγματικό μεν το νόμο Παππά αλλά ελλιπή, που πρέπει να συμπληρωθούν οι διαδικασίες του από διαδικασία του ΕΣΡ, ότι ο περιορισμός σε τέσσερις των πανελλήνιων αδειών δεν είναι νόμιμος κλπ. Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί είναι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς και την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις η τελική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν αποκλείεται να εκδοθεί τον Δεκέμβριο ή και αργότερα ακόμα.

-Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε, όπως αναμενόταν, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσαν τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, ενώ έκανε δεκτές τις 28 παρεμβάσεις που είχαν κατατεθεί.

Να σημειωθεί ότι δεν δημοσιεύθηκε το σκεπτικό των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, αλλά μόνο το «δια ταύτα», δηλαδή, ότι απερρίφθησαν. Το σκεπτικό των αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων θα δημοσιευθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Με άλλα λόγια επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών.
Στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις, με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από την όλη διαδικασία.
Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:

1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).
2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.
4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.
5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.
6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.
7) Η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Εξάλλου, στις 11.00 π.μ. της 10ης Οκτωβρίου 2016, με πρόεδρο και πάλι τον κ. Σακελλαρίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, θα συζητηθούν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, και Star, όπως και ο «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP).

Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και η εταιρεία ITV CP με τις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στρέφονται κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριου Κρέτσου, ενώ μεταξύ των άλλων, στρέφονται και κατά αποφάσεων του κ. Κρέτσου (όπως είναι οι 228, 253, 254/2016 αποφάσεις) που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο τής έως τώρα διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, όπως επίσης στρέφονται και κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

-Μεγάλη ενδιαφέροντος η αυριανή ημέρα Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, κεκλεισμένων και πάλι των θυρών, θα συνέλθει σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Παράλληλα αύριο συνέντευξη τύπου του καθηγητή Νομικής του ΕΚΠΑ Πάνου Λαζαρίδη, συνήγορου του ALPHA, με αποκαλύψεις και καταγγελίες για τις διαδικασίες δανειοδότησης, με βάση ελέγχους και έρευνα του τηλεοπτικού υλικού του διαγωνισμού