ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη

Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι όλοι οι γαλαξίες συνδέονται με κάποια σκοτεινή ύλη, καθώς οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι. Γιατί, με βάση τις έρευνες, η σκοτεινή ύλη είναι το 85% του συνόλου του σύμπαντος) και αποτελεί το θεμέλιο που συγκρατεί τους γαλαξίες.

Όμως, έγινε η μεγάλη ανατροπή… Ηρθε η ανακάλυψη ενός ασυνήθιστου πλανήτη, του NGC 1052-DF2, σε απόσταση 65.000.000 ετών φωτός από την Γη. Στο μέγεθος είναι περίπου ίδιος με τον δικό μας γαλαξία, αλλά μόνο το 1 διακοσιστό των άστρων του ενώ -αντίθετα με τον δικό μας- δεν διαθέτει μαύρη τρύπα στο κέντρο του. Τον γαλαξία ανέλυσαν πολλά τηλεσκόπια (Τζέμινι, Κεκ Χαβάης, διαστημικό Χαμπλ) ώστε να υπάρξει διασταύρωση των αποτελεσμάτων.

Αλλά, το εντυπωσιακό είναι ότι είναι ο πρώτος γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη! Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των ερευνητών/επιστημόνων, και κάτι που αλλάζει τα δεδομένα στους γαλαξίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πίτερ βαν Ντόκουμ του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

«H εύρεση ενός γαλαξία χωρίς σκοτεινή ύλη είναι αναπάντεχη, επειδή αυτή η αόρατη μυστηριώδης ουσία αποτελεί την πιο κυρίαρχη όψη ενός γαλαξία» δήλωσε ο Ντόκουμ. «Επί δεκαετίες νομίζαμε ότι οι γαλαξίες ξεκινούν πάντα τη ζωή τους ως συσσωματώσεις της σκοτεινής ύλης. Στη συνέχεια συμβαίνουν όλα τα άλλα: αέριο πέφτει μέσα στη άλω της σκοτεινής ύλης, το αέριο μετατρέπεται σε άστρα, αυτά αργά μεγαλώνουν, ώσπου στο τέλος εμφανίζονται γαλαξίες όπως ο δικός μας. Όμως ο NGC1052-DF2 θέτει σε αμφισβήτηση τις κυρίαρχες ιδέες για το σχηματισμό των γαλαξιών».

«Αν υπάρχει καθόλου σκοτεινή ύλη σε αυτόν τον γαλαξία, θα είναι ελάχιστη. Τα άστρα του αρκούν για να εξηγήσουν όλη τη μάζα του και δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου έξτρα χώρος για τη σκοτεινή ύλη», πρόσθεσε. Από την άλλη, όπως είπε, «αυτό δείχνει ότι η σκοτεινή ύλη είναι ξεχωριστή από τους γαλαξίες. Είναι πραγματική, αλλά έχει τη δική της ξεχωριστή ύπαρξη από τα άλλα συστατικά των γαλαξιών».

Τέλος, Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα γαλαξία απόλυτο μυστήριο, που δεν προβλέπεται από καμία θεωρία, τα πάντα πάνω του είναι παράξενα. Είναι τελείως άγνωστο πώς είναι δυνατό να σχηματισθεί ένας τέτοιος γαλαξίας». Δεν αποκλείουν πλέον ότι πιθανώς υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να δημιουργηθεί ένας γαλαξίας και όχι μόνο ξεκινώντας από ένα πυρήνα σκοτεινής ύλης.