«Ισπανική υποχώρηση» Τσίπρα – Μαξίμου στους όρους της Ιεραρχίας.

Ικανοποιημένος απόλυτα ο Αρχιεπίσκοπος. Η Εκκλησία θα συναποφασίζει για τα βιβλία θρησκευτικών.

Ο καρατομηθείς πρώην υπουργός Νίκος Φίλης επαίρεται και διατηρεί αριστερές αυταπάτες ακόμα για τον νόμο του, που ακυρώνεται.

Το είχαμε προβλέψει και αποκαλύψει ότι παρασκηνιακά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την καρατόμηση του Νίκου Φίλη είχε δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία της Ελλάδος.

Σε απόλυτη συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών κατέληξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας.

Η Αριστερά, που έκανε σημαία τον διαχωρισμό της διδασκαλίας των θρησκευτικών από την Εκκλησία, τελικά συνθηκολόγησε πλήρως προκειμένου να μην έρθει σε σύγκρουση με τους ιεράρχες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συζητήσεων της κοινής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα και τα βιβλία των Θρησκευτικών, όπως προκύπτει από το κείμενο της εισήγησής του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου δεν υπάρχει καμία αιχμή εναντίον του νυν υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Aντιθέτως, αναφέρθηκε σε καθησυχαστική διαβεβαίωση που του έδωσε, λέγοντας:

«Οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Όσον αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, φαίνεται πως όλες οι θέσεις της Εκκλησίας έγιναν αποδεκτές. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:

«Η ορισθείσα υπό της Ιεραρχίας τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων αγίων αδελφών Ύδρας κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, εργάσθηκαν εντατικά και με επιμέλεια και μας έφεραν τα εξής στοιχεία.

  1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση. Τί άλλο συμβαίνει μετά την «κατάργηση» των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2906 και Β΄ 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. Υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2104 και Β΄ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν Υπουργού κ. Γαβρόγλου.
  2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.
  3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.
  4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».

Ακόμη, ο κύριος Ιερώνυμος έκανε μία αναδρομή στα όσα συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο αναφορικά με την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Εκκλησίας και του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, που οδήγησε στη γνωστή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Η αναφορά του για τον πρωθυπουργό είναι ιδιαιτέρως κολακευτική, καθώς ανέφερε:

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δυσκολίες και τα πολυεύθυνα καθήκοντά του σε εποχή δύσκολη, προσκάλεσε υπό την προεδρία του την 5ην Ὀκτωβρίου 2016 σύσκεψη για την αντιμετώπιση των σχετικών με τα θρησκευτικά προγραμμάτων».

Στη συνέχεια, όμως, άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος επέρριψε ευθύνες στον κ. Φίλη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, καθώς λίγες μέρες πριν τη σύσκεψη, όπως λέει, «στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, το Υπουργείο Παιδείας εδημοσίευσε, τα κατά την άποψή του, Φ.Ε.Κ. (Β΄, 2920, 2906) με τα αναλυτικά προγράμματα χωρίς πληροφόρηση της Εκκλησίας, διότι πίστευε και ίσως πιστεύει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η διχογνωμία των ανακοινώσεων της συσκέψεως Μαξίμου. Άλλα ανεκοίνωσε η επίσημη σύσκεψις και άλλα υπεστήριξε και υποστηρίζει ο τότε Υπουργός μέχρι σήμερα (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11-6-2017) λέγοντας “Εγώ μπορεί να έφυγα, τα νέα Θρησκευτικά έμειναν”».

Φίλης με αυταπάτες: «Εγώ έφυγα, αλλά οι αλλαγές στα Θρησκευτικά θα μείνουν»

«Ισχύουν απολύτως όσα κατά καιρούς έχω δηλώσει με κατακλείδα την εκτίμηση “o Φίλης έφυγε, οι αλλαγές στα Θρησκευτικά έμειναν”» αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, τ. υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στην οποία εξαπολύει επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Aναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α΄ Αθήνας και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει

Σε ό,τι αφορά στο νέο μάθημα των Θρησκευτικών, ισχύουν απολύτως όσα κατά καιρούς έχω δηλώσει με κατακλείδα την εκτίμηση «Ο Φίλης έφυγε, οι αλλαγές στα Θρησκευτικά έμειναν».

Οι προσπάθειες της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, έχουν εξ αντικειμένου διαψευστεί. Ούτε την ίδια την Εκκλησία ούτε την ενότητα του λαού βοηθάει ο από καιρού εις καιρόν αναμηρυκασμός του θέματος εκ μέρους της, για λόγους αυτοδικαίωσης, ή, για να εξημερώσει την ισχυρή στους κόλπους της Ιεραρχίας «Ακροδεξιά του Κυρίου».

‘Οσα ισχυρίζεται ο κ. Ιερώνυμος και τινές περί αυτόν περί «συναπόφασης» και «διαλόγου από μηδενική βάση», ανήκουν στη σφαίρα των ευσεβών τους πόθων. Επικαλούνται, σήμερα, αυτά τα στοιχεία για να αποκρύψουν τη στρατηγική υποχώρηση στην οποία εξαναγκάζονται λόγω της αποδοχής του νέου μαθήματος από τους μαθητές αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των θεολόγων. Η αλήθεια που θέλουν να συσκοτίσουν είναι, ότι, τελικά, αποδέχονται το περιεχόμενο του νέου μαθήματος που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα μαζί με την Π.Ε.Θ. και τους άλλους αντιδραστικούς και σκοταδιστικούς κύκλους, εξαπολύοντας αναθέματα εναντίον του «προβληματικού», όπως με χαρακτήριζαν, Υπουργού Παιδείας.

Ο επιβεβλημένος διάλογος που και επί των ημερών μου στο Υπουργείο Παιδείας διεξάγονταν και που συνεχίζεται από τη σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει συναπόφαση. Ας συμβιβαστεί, επιτέλους, με αυτήν την απλή αλήθεια, την απορρέουσα από το Σύνταγμα της χώρας, ο κ. Ιερώνυμος και ας πάψει να προκαλεί. Συναπόφαση με την Πολιτεία για ζητήματα στα οποία αυτή έχει τον τελικό λόγο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν θα πάρει η Εκκλησία από αυτή την κυβέρνηση, όσο κι αν επιμένει. Όσο για ορισμένες δευτερεύουσες τεχνικής φύσεως αλλαγές στη διάταξη της ύλης, αυτές, κρίθηκαν χρήσιμες και απαραίτητες από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενσωματώθηκαν στο μάθημα, μέσω έκδοσης ΦΕΚ, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά πάγια πρακτική, με όλα τα μαθήματα. Η ουσία δεν αλλάζει. Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει».