ΗΠΑ: Πέντε νεκροί από την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Capital Gazette

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλου στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Capital Gazette στην Αννάπολις, πρωτεύουσα της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Μπιλ Κραμπφ, αξιωματικός της αστυνομίας στην Αννάπολις, επρόκειτο για μια «στοχευμένη επίθεση εναντίον της Κάπιταλ Γκαζέτ». Ο ίδιος ανέφερε πως η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέσσερα από τα θύματα του ενόπλου υπέκυψαν επιτόπου, ενώ το πέμπτο υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο δράστης της επίθεσης, που χρησιμοποίησε τουφέκι, είχε στόχο συγκεκριμένους δημοσιογράφους ή τους εργαζόμενους στην εφημερίδα συλλήβδην. Οι αστυνομικοί που διενεργούν την έρευνα εστιάζουν στη σχέση του δράστη με την εφημερίδα.

Ο δράστης, που ζει στο Μέριλαντ, κατονομάστηκε από την ίδια την Capital Gazette και την εφημερίδα Baltimore Sun ως Τζάροντ Ράμος. Οι δύο εφημερίδες επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το 2012, ο Ράμος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Έρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου της Capital Gazette και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, η δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Μπάλτιμορ Σαν, στην οποία ανήκει η Capital Gazette.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς καταδίκασε μέσω Twitter τη «βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δημοσιογράφων που έκαναν τη δουλειά τους (…) μια επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών». Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, ανέφερε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές (του) συνοδεύουν» τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Ο άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στα γραφεία της εφημερίδας στις 14:40 τοπική ώρα την Πέμπτη (21:40 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν, κρύφτηκε κάτω από ένα γραφείο, προτού τελικά παραδοθεί σε αστυνομικούς, σύμφωνα με τον Στιβ Σου, τοπικό αξιωματούχο της Κομητείας Αν Αρουντέλ. Όπως ανέρερε ο Σου, ο δράστης «δεν συνεργάζεται ιδιαίτερα» στην ανάκριση.