ΗΠΑ: Παραμένουν χώρια από τους γονείς τους 400 παιδιά παράτυπων μεταναστών που απελάθηκαν από τη χώρα

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής της Καλιφόρνιας εξέφρασε ικανοποίηση την Παρασκευή για τις προσπάθειες που κατέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση για να επανενωθούν οι οικογένειες των παράτυπων μεταναστών οι οποίες διαχωρίστηκαν στα σύνορα.

Απαίτησε όμως η προσοχή να στραφεί πλέον στα 400 και πλέον παιδιά οι γονείς των οποίων έχουν ήδη απελαθεί από τις ΗΠΑ.

Ο δικαστής Ντέινα Σαμπρό είχε δώσει διαταγή όλες οι «επιλέξιμες» οικογένειες να έχουν επανενωθεί ως τις 18:00 την Πέμπτη (01:00 την Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

Το χρονοδιάγραμμα αυτό ο ίδιος θεωρεί ότι τηρήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς τα 700 και πλέον παιδιά που παρέμεναν ακόμη χωρισμένα από τις οικογένειές τους το βράδυ της Πέμπτης αποτελούσαν «μη επιλέξιμες» περιπτώσεις: δεν επιβεβαιώθηκαν οι συγγενικοί δεσμοί, οι γονείς έχουν ποινικό μητρώο, είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών, ή δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν.

Ο δικαστής Σαμπρό αναγνώρισε κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στο Σαν Ντιέγκο ότι «η διαδικασία» επανενώσεων των οικογενειών «ολοκληρώθηκε» και πρόσθεσε ότι, κατ’ αυτόν, η κυβέρνηση «αξίζει συγχαρητήρια» διότι τήρησε την προθεσμία που όρισε ο ίδιος.
Ωστόσο, έστρεψε το επίκεντρο της προσοχής στο «δεύτερο στάδιο», στην τύχη των 400 παιδιών οι γονείς των οποίων έχουν ήδη απελαθεί από τις ΗΠΑ.

«Το να βρεθούν οι γονείς στο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική θα είναι ένα μακρόχρονο και δύσκολο καθήκον», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Στίβεν Κανγκ, δικηγόρος της ACLU, της οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και ατομικών ελευθεριών που είχε καταθέσει προσφυγή εναντίον της κυβέρνησης απαιτώντας οι οικογένειες να επανενωθούν.

Ο δικαστής Σαμπρό ανέφερε επίσης την Παρασκευή ότι θέλει να υπάρξει κι ένα ακόμη, το «τρίτο», στάδιο: να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πρωτόκολλο» ώστε να «μην επαναληφθεί ποτέ ξανά» μια τέτοια κατάσταση.
Η πολιτική «μηδενικής ανοχής» του Ντόναλντ Τραμπ, που ετέθη σε εφαρμογή το διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, οδήγησε στη φυλάκιση χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μπει παράνομα στις ΗΠΑ, τόσο οικονομικών μεταναστών, όσο και αιτούντων άσυλο.

Αυτό όμως σήμανε ταυτόχρονα ότι χιλιάδες παιδιά –2.000 ως 3.000– που είχαν φθάσει μαζί με τους γονείς τους διαχωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κέντρα του υπουργείου Υγείας, συχνά σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τον τόπο κράτησης των γονιών τους.
Η κατακραυγή εντός αλλά και εκτός της χώρας ήταν τόσο μεγάλη που ο πρόεδρος Τραμπ αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει τον Ιούνιο, όταν με διάταγμά του τερμάτισε τον συστηματικό διαχωρισμό γονιών και παιδιών.