ΗΠΑ: Νίκες των Δημοκρατικών σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις

Μία σειρά από νίκες σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι Δημοκρατικοί στις  πετυχαίνοντας έτσι μία «ρεβάνς» έναντι των Ρεπουμπλικανών, έναν χρόνο μετά την ήττα της προεδρικής υποψήφιά τους, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Βιρτζίνιας, Ραλφ Νόρθαμ, επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Εντ Γκιλέσπι, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε δώσει έμφαση στη διάρκεια της εκστρατείας του σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές θέσεις.

Αλλά και στο το Νιου Τζέρσι, ο δημοκρατικός υποψήφιος Φιλ Μέρφι επικράτησε και θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Κρις Κρίστι, στενό σύμμαχο του Τραμπ. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στη Βιρτζίνια, με το 60% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Νόρθαμ συγκεντρώνει το 52% των ψήφων έναντι 47% του Γκιλέσπι.

Ο Εντ Γκιλέσπι έκανε το τελευταίο διάστημα μια στροφή προς τα δεξιά, βάζοντας ζητήματα όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση, η εγκληματικότητα ή ακόμη τα αγάλματα που τιμούν συνομοσπονδιακούς στην καρδιά των ομιλιών του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ του  χωρίς ωστόσο να πάει στην Πολιτεία να τον υποστηρίξει. Μετά την ήττα του Γκιλέσπι, ο Τραμπ αποπειράθηκε με ανάρτησή του στο Twitter να αποστασιοποιηθεί από τον υποψήφιο.

Οι Δημοκρατικοί, πέραν των εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη των κυβερνητών στη Βιρτζίνια και το Νιού Τζέρσι, επικράτησαν επίσης στις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη, την πολυπληθέστερη αμερικανική μεγαλούπολη, με τον Μπιλ ντε Μπλέζιο να πετυχαίνει άνετη νίκη και να εξασφαλίζει νέα τετραετή θητεία.

Με βάση τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 83% των εκλογικών τμημάτων ο Δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως υπερασπιστής των Νεοϋορκέζων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνει το 64,7% των ψήφων, έναντι ενός 29,5% της αντιπάλου του Νικόλ Μαλιοτάκις.

Η νίκη του 56χρονου Ντε Μπλέιζιο, Αμερικανού ιταλικής καταγωγής, ήταν πάντως αναμενόμενη, καθώς η Νέα Υόρκη είναι προπύργιο των Δημοκρατικών και η Μαλιοτάκις, παρά την επιθετική εκστρατεία που διεξήγαγε, κατηγορώντας για παράδειγμα τον δήμαρχο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ομοσπονδιακές αρχές στην καταδίωξη των μεταναστών χωρίς χαρτιά, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην πόλη ή στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

SHARE