Εικαστική διαδρομή «Παγκράτι – Κολιάτσου»

Με τον συμβολικό τίτλο «Παγκράτι – Κολιάτσου», μια μεταφορική εικαστική διαδρομή σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας του νέου χώρου τέχνης, Arte Visione (Πηλίου 5 – πλατεία Κολιάτσου), μέσα από την ομαδική έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, σημειώνει: «Κάθε νέος χώρος πολιτισμού σε μια πόλη που, αν και πληγώνεται εξακολουθητικά, συνεχίζει να αντιστέκεται, είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτος, αλλά και πολύτιμος.

Έχοντας, λοιπόν, αποδεχθεί με χαρά την πρόσκληση σε συνεργασία του παλιού φίλου Νίκου Χιωτίνη, που τολμά μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα και, ταυτόχρονα, έναν νέο εξαιρετικό χώρο που φιλοδοξεί να αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, σας προσκαλώ να ανακαλύψετε και να στηρίξετε τον νέο χώρο, όπως ήδη τον στηρίζουν οι 35 σημαντικοί εικαστικοί της πρώτης του διοργάνωσης.

Ο νέος εκθεσιακός χώρος με το όνομα Arte Visione δημιουργήθηκε στην αρχή του 2018 από τον βιολόγο και εικαστικό Νίκο Χιωτίνη. Ανακαινισμένος εκ βάθρων και επωφελούμενος από την εμφανή δυναμική του βιομηχανικού παρελθόντος του, φιλοδοξεί να φιλοξενεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, αλλά και διαλέξεις, εργαστήρια, θεατρικά αναλόγια και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού.

Ο συμβολικός τίτλος της πρώτης έκθεσης που φιλοξενείται στην Arte Visione υποδεικνύει την αφετηρία μιας νέας κυριολεκτικής και μεταφορικής διαδρομής, που προτείνει στον επισκέπτη να εξερευνήσει την περιοχή και να την ανακαλύψει εκ νέου, μαζί με τον εκθεσιακό χώρο.

Η γραμμή του κλασικού κίτρινου αθηναϊκού τρόλεϊ με τον αριθμό 11 και την επίσης κλασική αθηναϊκή διαδρομή «Παγκράτι – Κολιάτσου», περνώντας μέσα από την καρδιά της Αθήνας, συναντά την αφήγηση των εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Ματιές σε κτήρια, αλλά και ματιές σε ανθρώπους και συναισθήματα που θυμίζουν τα ασπρόμαυρα καρά και τα σελιλόιντ του Φίνου, λεπτομέρειες αθέατες, αθηναϊκά καφέ, καταστήματα, θέατρα και κινηματογράφοι, όπως το Παλλάς ή το Ράδιο Σίτυ, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Καλλιμάρμαρο, ο Εθνικός Κήπος και το Πεδίο του Άρεως, η πλατεία Βικτωρίας και η θέα της Ακρόπολης από την οδό Πατησίων, η Βασιλίσσης Σοφίας και το Σύνταγμα, η οδός Πανεπιστημίου και η αθηναϊκή τριλογία, αλλά και οι αστικές μνήμες της Πατησίων και της Κυψέλης, η πύλη της ΑΣΟΕ και η οδός Μαυροματέων, η στάση Αγγελοπούλου ή η στάση Κεφαλληνίας, η δροσερή αυλή ενός ταβερνείου ή το παγωτατζίδικο “Χαρά”, η οδός Μηθύμνης, τα εργαστήρια των ζωγράφων και το παλιό φροντιστήριο του Στέφου, η κοίτη της Φωκίωνος Νέγρη και το Άσυλο Ανιάτων, ένα περαστικό ταξί ή το εσωτερικό ενός συνεργείου, το ηλιοβασίλεμα και η νύχτα στην πόλη μετά τη βροχή και δεκάδες ακόμη προσωπικές σημειώσεις μιας θραυσματικής μητρόπολης που εξακολουθεί να ψάχνει την ταυτότητά της αποτελούν τις θεματικές της έκθεσης, που τιμούν με τη συμμετοχή τους 35 νέοι, αλλά και διακεκριμένοι εικαστικοί».

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Νεκτάριος Αποσπόρης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Νίκος Καλαφάτης, Μηνάς Καμπιτάκης, Διονύσης Καμπόλης, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Καρόκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κρανάκης, Βασίλης Λιαούρης, Αγγελική Λόη, Ειρήνη Ματσούκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μπεκιάρης, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκος Νέσκες, Γεύσω Παπαδάκη, Άντζελα Πετροχείλου, Νίκη Πρόκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Μίλτος Σκούρας, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Νίκος Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Πληροφορίες

Arte Visione: Πηλίου 5 – πλατεία Κολιάτσου, τηλ. επικοινωνίας: 6945 951345. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 16.00 – 21.00, Σάββατο: 11.00 – 16.00 ή κατόπιν ραντεβού.

SHARE