Η υπεροχή του προέδρου Σι

Την ώρα που ο Τραμπ στρέφει την πλάτη του στον κόσμο, αφήνει το πεδίο ελεύθερο για τον πρόεδρο Σι», έγραφε πρόσφατα αρθρογράφος του «Guardian», περιγράφοντας τους αντίθετους δρόμους που ακολουθεί η Αμερική του Τραμπ και η Κίνα υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ.

Εκ διαμέτρου αντίθετο και το όραμα των δύο ηγετών για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει τον δρόμο του προστατευτισμού, έχοντας ως πυξίδα το περίφημο δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Με το επιχείρημα των χαμένων θέσεων εργασίας και της προάσπισης των αμερικανικών συμφερόντων, μία από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ).

Ο Κινέζος ομόλογός του, από το βήμα της συνόδου κορυφής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού, επανέλαβε τη θέση ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μη αναστρέψιμη. Αποδέκτες του μηνύματος οι 21 οικονομίες του Ειρηνικού, που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι 11 εξ αυτών αποφάσισαν να προχωρήσουν με την ΤΡΡ, ακόμη και χωρίς την Αμερική.

Σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων, ο Κινέζος πρόεδρος εποφθαλμιά την ανάδειξή του ως παγκόσμιου ηγέτη. Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ, που κάποτε είχε κατηγορήσει την Κίνα ότι «βιάζει» τις ΗΠΑ, εντυπωσιάστηκε από την υποδοχή που του επεφύλασσε το Πεκίνο, όπως και από τις εμπορικές συμφωνίες των 250 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε στη διάρκεια του ταξιδιού του. Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, έριξε το φταίξιμο στους προκατόχους του για τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για επιβολή τσουχτερών δασμών στα κινεζικά αγαθά δεν έχουν γίνει πραγματικότητα. Και την ώρα που η Αμερική του Τραμπ αναζητεί τον δρόμο που της δείχνει η πυξίδα του προέδρου της, η Κίνα του Σι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ.

SHARE