Η Τουρκία αποκλείει capital controls και προσφυγή σε ΔΝΤ

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε χθες ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να προσφύγει στο ΔΝΤ, ούτε να επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, όπου συμμετείχαν περίπου 5.000 ξένοι επενδυτές, ο κ. Αλμπαϊράκ προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους τους για ενδεχόμενη επιβολή capital controls που θα μπορούσαν να παγιδεύσουν τα κεφάλαιά τους. Παράλληλα, επιχείρησε για ακόμα μία φορά να εμφανιστεί ως αξιόπιστος οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας ότι η αναδιάταξη της οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα της Αγκυρας. Προσέθεσε, πάντως, ότι «είναι αναγκαίος ο συντονισμός της νομισματικής πολιτικής με τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς η τελευταία δεν επαρκεί για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός».

«Αυτό που είναι καθησυχαστικό είναι ότι υπογράμμισε πως δεν θα επιβληθούν ποτέ capital controls στην Τουρκία», επισήμανε ο Αμπισέκ Κουμάρ, αναλυτής της State Street, που σημείωσε ότι αυτό είναι το κυριότερο για τους επενδυτές, εφόσον θα έχει επιπτώσεις «όχι μόνον στους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών αλλά και στους Ευρωπαίους». Οπως, πάντως, έσπευσαν να υπογραμμίσουν άλλοι οικονομικοί αναλυτές, ο υπουργός Οικονομικών και πάλι δεν ανέφερε λέξη για αύξηση των επιτοκίων, για τη μοναδική κίνηση, δηλαδή, που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τη λίρα σε πιο μόνιμη βάση και να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού.

Ο Ρίτσαρντ Σεγκάλ, αναλυτής της Manulife, σχολίασε ότι ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να διασφαλίσει το καλό κλίμα στην αγορά συναλλάγματος και την πρόσφατη ανάκαμψη του νομίσματος. Δεδομένου, όμως, ότι απέφυγε να αναφερθεί στα επιτόκια, «μόνον ο χρόνος θα δείξει πότε θα επιτραπεί κάποιου είδους ανεξαρτησία στην κεντρική τράπεζα».

Ο ίδιος αναλυτής επισήμανε ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τη δέσμευση του κ. Αλμπαϊράκ για αναδιάταξη της οικονομίας και την υπόσχεσή του για χαμηλότερο στόχο ανάπτυξης, μονοψήφιο πληθωρισμό και πρωτογενή πλεονάσματα, «αλλά το θέμα είναι πώς θα τα επιτύχει όλα αυτά». Σημειωτέον ότι ο κ. Αλμπαϊράκ υπογράμμισε ότι η Αγκυρα έχει πλήρη επίγνωση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, αλλά τα αντιμετωπίζει ως «ανωμαλία της αγοράς». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει λάβει μέτρα για να ανακόψει την πτώση του νομίσματος και δεν πρόκειται να διστάσει να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα της χώρας. Πρόκειται για σαφή αναφορά στην ένεση ρευστότητας που χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα η Τράπεζα της Τουρκίας, μειώνοντας το ύψος των αποθεματικών.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές επιχειρήσεις, ο κ. Αλμπαϊράκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να ανταποκριθούν στις μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στις επιπτώσεις από τη θεαματική πτώση 40% της τουρκικής λίρας είναι και οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους. Πολλές από αυτές έσπευσαν τα τελευταία χρόνια να εκμεταλλευθούν το χαμηλό κόστος του δανεισμού και πήραν μεγάλα δάνεια σε ευρώ ή δολάριο. Εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης, η τουρκική λίρα ανέκαμπτε, με την ισοτιμία της να ενισχύεται στις 5,77 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Είχε, όμως, πάρει ώθηση από την προηγούμενη ημέρα, όταν το Κατάρ δεσμεύθηκε να επενδύσει στην Τουρκία 15 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους χιλιάδες επενδυτές που συμμετείχαν στην τηλεφωνική συνδιάλεξη ήταν εκπρόσωποι των τραπεζών Citibank, Deutsche Bank, Dome Group και HSBC.

Προσφυγή στον ΠΟΕ

Η Αγκυρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα προσβάλει την απόφαση της Ουάσιγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στις προθέσεις της Αγκυρας αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν. Ο κ. Πεκτζάν διευκρίνισε ότι «η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις ΗΠΑ να προσέλθουν στην Επιτροπή Διευθέτησης Διαφωνιών του ΠΟΕ. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη λάβει την πρόσκληση». Η διένεξη ανάμεσα στην Αγκυρα και στην υπερδύναμη άρχισε τον Μάρτιο, όταν η Ουάσιγκτον κήρυξε οικονομικό πόλεμο στους εμπορικούς εταίρους της, επιβάλλοντας 25% δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και 10% δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου. Η κρίση κλιμακώθηκε, όμως, εξαιτίας της παρατεταμένης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον στην Τουρκία και επιτάχυνε την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Η Αγκυρα απάντησε διπλασιάζοντας τους δασμούς σε 22 αμερικανικά προϊόντα αξίας 533 εκατ. δολαρίων. Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά της Ουάσιγκτον και των δασμών που αποφάσισε να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος. Προηγήθηκαν προσφυγές του Καναδά, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ε.Ε.