Η τουρκική βάση στο Κατάρ είναι γεγονός

Του Νίκου Αθηναίου,

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου η Τουρκία ανακοίνωσε την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτικών στην πρώτη εκτός Τουρκίας στρατιωτικής της βάσης, που δημιουργήθηκε στο Κατάρ, στο πλαίσιο αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφτηκε το 2014. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η κατασκευή της τουρκικής βάσης έχει ολοκληρωθεί. Ίσως οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα διαμένουν σε προσωρινά καταλύματα στο χώρο της βάσης.

Μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κατάρ ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσημης επίσκεψής του, από 27-28 Απριλίου, είπε ότι ο αριθμός των στρατιωτικών που θα υπηρετούν στη βάση θα ανακοινωθεί αργότερα, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για την τοποθεσία της βάσης. Τόνισε ότι Τουρκία και Κατάρ αντιμετωπίζουν τις ίδιες «απειλές», ότι τα συμφέροντα της χώρας του με το Κατάρ είναι αλληλένδετα και ότι η «βάση είναι εστία σταθερότητας. Η ασφάλεια και η σταθερότητα του Κατάρ είναι και προς το δικό μας συμφέρον. Θέλουμε ένα σταθερό και ασφαλή Περσικό Κόλπο. Τουρκία και Κατάρ έχουμε την ίδια μοίρα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νταβούτογλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον ο δρόμος και για βάση του Κατάρ στην Τουρκία είναι ανοικτός.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εμπορικές της συναλλαγές με το Κατάρ στα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι γνωστό, εξάλλου, το ενδιαφέρον των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών για την ανάληψη έργων στη χώρα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου το 2020.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τούρκος Πρέσβης στο Κατάρ κ. Αχμέτ Ντεμιρόκ δήλωσε στο Reuters ότι η τουρκική βάση θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 3000 άτομα και ότι στο ίδιο χώρο θα συστεγάζονταν αεροναυτικές μονάδες, στρατιωτικοί εκπαιδευτές, και άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν από τη βάση στο Κατάρ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, τη Βόρειο Αφρική και τον Περσικό Κόλπο, και να έχουν ύστερα από 100 χρόνια ξανά πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τουρκία και Κατάρ επίσης παρέχουν εφόδια σε αντάρτες που μάχονται στη Συρία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Άσσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι στο μικρό αλλά πολύ πλούσιο Κατάρ υπάρχει η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, η αλ Ουντέιντ, στην οποία υπηρετούν περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής βάση στο Κατάρ αποτελεί άλλη μια πινελιά στην διαρκώς μεταβαλλόμενη από απόψεως ισορροπίας και συσχετισμό δυνάμεων περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου η αμερικανική εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να αποστασιοποιείται, και η Οθωμανική Αυτοκρατορία να αναβιώνει.