Η Tesla ενεργοποίησε τη μεγαλύτερη μπαταρία λιθίου- ιόντων στον κόσμο

Η Tesla ενεργοποίησε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη μπαταρία λιθίου- ιόντων στον κόσμο, για να υποστηρίξει το ασταθές δίκτυο ηλεκτροδότησης της Νότιας Αυστραλίας την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, τηρώντας την υπόσχεση του ιδρυτή της εταιρείας, Έλον Μασκ, ότι θα την είχε έτοιμη μέσα σε 100 ημέρες ή θα την παρείχε δωρεάν.

Η Νότια Αυστραλία πλέον ηγείται παγκοσμίως στον συγκεκριμένο κλάδο, δήλωσε ο περιφερειακός πρωθυπουργός, Τζέι Γουέδεριλ, κατά την επίσημη έναρξη λειτουργίας στο αιολικό πάρκο Χόρνσντεϊλ, που ανήκει στη γαλλική Neoen.

Η Tesla κέρδισε τον Ιούλιο το συμβόλαιο για την κατασκευή της μπαταρίας των 129 megawatt για τη Νότια Αυστραλία, η οποία, όπως αναφέρει το Reuters, έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα όσον αφορά στην υιοθέτηση της αιολικής ενέργειας, αλλά έχει υποστεί μια σειρά από μπλακάουτ μέσα στους τελευταίους 18 μήνες. Το όλο ζήτημα έχει αποτελέσει λόγο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς οι πολέμιοι των πρωτοβουλιών της πολιτείας στον χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας υποστηρίζουν ότι η μπαταρία δεν είναι κάτι παραπάνω από μια «χολιγουντιανή λύση» σε μια χώρα η οποία ακόμα στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα- κυρίως τον άνθρακα- για τα 2/3 του ηλεκτρισμού της. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι λένε ότι θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του δικτύου σε μια πολιτεία η οποία πλέον αντλεί πάνω από το 40% της ενέργειάς της από την αιολική ενέργεια, αλλά χρειάζεται βοήθεια όταν πέφτουν οι άνεμοι.

Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ, όταν επισκέφθηκε την εγκατάσταση, 225 χλμ βόρεια της Αδελαίδας, πρωτεύουσας της πολιτείας, τον Ιούλιο, χαιρέτισε τη μπαταρία ως «απλά η αρχή».

Σημειώνεται πως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσα πληρώνει στην Tesla η πολιτεία.