Η Σπιναλόγκα, η αποικία των λεπρών, έγινε το δεύτερο πιο διάσημο μνημείο της χώρας, μετά την Ακρόπολη.

Ποιά άλλα μνημεία ακολουθούν.

Χιλιάδες επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, επισκέπτονται το άλλοτε απαγορευμένο «νησί των καταραμένων», περισσότερο από την Αρχαία Ολυμπία, το Σούνιο,τους Δελφούς, τον Μυστρά, την Βεργίνα, τις Μυκήνες.

Η διάσημη νησίδα Σπιναλόγκα, η άλλοτε αποικία των λεπτών και απόβλητων από τις κοινωνίες, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, αποτελεί το δεύτερο πιο διάσημο μνημείο της χώρας μας, μετά την Ακρόπολη, για το 2017, σύμφωνα με την ταξιδιωτική πλατφόρμα tripadvisor. Περισσότερο από κάθε ‘άλλο αρχαιολογικό και βυαντινό τόπο η μνημείο της χώρας περισσότερο από την Αρχαία Ολυμπία, το Σούνιο,τους Δελφούς, τον Μυστρά, την Βεργίνα, τις Μυκήνες, τη Σαντορίνη κλπ. Ενδιαφέεοπν έχει εποσης η προτίμηση, από πλευράς πλήθους τουριστών, στις δέκα πρώτες περιοχές, θέμα που συναρτάται με το γενικό τουριστικό ρεύμα στην κάθε περιοχή..

Στην τρίτη θέση του συγκεκειμένου καταλόγπυβρίσκεται το παλάτι της Κνωσού και ακολουθούν η ακρόπολη της Λίνδου, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ο ναός του Ηφαίστου, τα ερείπια των Δελφών, ο Λευκός Πύργος, ενώ το Ακρωτήρι της Σανορίνης και το θέατρο της Επιδαύρου συμπληρώνουν τη δεκάδα με τα πιο διάσημα μνημεία.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός σχολίασε: «πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση για την περιοχή μας. Οπως ενημερωθήκαμε, για τη φετινή χρονιά στην κατηγορία των πιο διάσημων μνημείων τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Σπιναλόγκα, ενώ ακολουθεί το παλάτι της Κνωσού».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί από τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για έναν τόπο με τη δική του δυναμική και Ιστορία.

Ο κ. Ζερβός κατέληξε τονίζοντας πως «η συγκεκριμένη ανακοίνωση, που παράλληλα αποτελεί μια εν δυνάμει διαβούλευση των πολιτών του κόσμου αναφορικά με το πώς βλέπουν το μνημείο, επιβεβαιώνει κατά τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαιότητα και την ορθότητα των κινήσεων που έχουν γίνει από την παρούσα δημοτική Αρχή και τοποθετεί τον Δήμο Αγίου Νικολάου σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Στη πολύπαθη επί αιώνες με διάφορους κατακτητέςΣπιναλόγκα έβρισκαν καταφύγιο οι “Χαΐνηδες”, οι επαναστάτες Κρητικοί που μην αντέχοντας τους σκοτωμούς, τις δολοφονίες, τους απαγχονισμούς, τι λεηλασίες, τους εξανδραποδισμούς που από την πρώτη μέρα εφάρμοσαν οι νέοι κατακτητές Τούρκοι στο νησί, ανέβηκαν στο βουνό και άρχισε αμέσως το αντάρτικο με τις συνεχείς επαναστάσεις μέχρι το 1898 που έφυγε και ο τελευταίος Τούρκος από την Κρήτη.

Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σ’ εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ μπήκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι’ αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα και ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Μετά το 1957 για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά το ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ.

Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα. Το βιβλίπ της Βικτόρια Χίσλοπ γμε τον τίρκο «¨Το Νησϊ» με διαφορες ιστορίες των άτυχων λεπρών, των συγγενών τους και τις συνθήκες διαβίωσης, έρωτα και θανάτου στην Σπιναλπογκα κυκλοφόρησε στο εξωτετρικό, πρώτα στην αγγλική γλώσσα και μετά έγινε τηλεοπτική σειρά..