Η σωστή κατασκευή εξασφαλίζει την ζωή

Σε τηλεοπτική μου συνέντευξη πρόσφατα στο τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ3 και λόγω του καταστρεπτικού σεισμού στην Τουρκία και την Συρία, μιλήσαμε για την ανάγκη να προωθήσει η πολιτεία την δημιουργία νέων προγραμμάτων από τα αρμόδια υπουργεία για την μελέτη και ενδεχόμενη στατική ενίσχυση των κτηρίων στην Ελλάδα ιδιωτικών αλλά και δημοσίων, των χώρων συνάθροισης κοινού, όπως και των υποδομών που υπάρχουν όπως νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες , δρόμοι κ.α.

Η στατική ικανότητα και επάρκεια των κτηρίων μας πρέπει να μελετηθεί από το επιστημονικό προσωπικό των συναδέλφων μηχανικών ανά την Ελλάδα ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι για πιθανούς μεγάλους σεισμούς και στον Ελλαδικό χώρο.

Οι Έλληνες μηχανικοί χρησιμοποιούμε ένα βασικό χαρακτηριστικό κατά την μελέτη των στατικών επιλύσεων σε κάθε οικοδομική άδεια και έργο που γίνεται και αυτό είναι «το κριτήριο μη κατάρρευσης»γεγονός που από μόνο του είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις επιλύσεις  του απαραίτητου οπλισμού στα κτήρια μας που σε συνδυασμό με τα φάσματα απόκλισης αλλά φυσικά και με την σωστή και προσεκτική επίβλεψη που όλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας πραγματοποιούμε, αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία για την αντοχή των κτηρίων μας. Σε αντίστοιχη σεισμική δόνηση με της Τουρκίας σίγουρα τα κτήρια μας θα είχαν αρκετές ζημιές  αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα είχαμε καταρρεύσεις κτιρίων όπως είδαμε στην γειτονική χώρα.

Επειδή όμως πάνω από το 70% των κτηρίων στην χώρα μας είναι παλαιά κτήρια, είναι αδήριτη η ανάγκη για την δημιουργία εργαλείων στην διάθεση της κάθε ελληνικήςοικογενείας ώστε να ελέχθη το πολυτιμότερο αγαθό του κάθε πολίτη που είναι το ίδιο του το σπίτι.

Στο σπίτι μας βάζουμε μέσα την οικογένεια μας, εκεί περνάμε όλοι τις περισσότερες ώρες της ημέρες και αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχεί του κάθε ανθρώπου.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε καλά και γερά σπίτια καλό το πρόγραμμα “Eξοικονομώκαι Aυτονομώ” για την ενεργειακή θωράκιση των κατασκευών και το κέρδος σε ενέργεια αλλά είναι πιο σημαντικό η ασφάλεια των σπιτιών μας γιατί πολύ απλά «η σωστή κατασκευή εξασφαλίζει την ζωή».

Χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά προχωρά άμεσα στην δρομολόγηση για τους απαραίτητους ελέγχους σε κτήρια του δημοσίου, σίγουρα όμως αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το κτηριακό δυναμικό της χώρας.

Οι Έλληνες μηχανικοί με βασικό όπλο την επιστημοσύνη μας  για μια ακόμη φορά θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες και σε αυτόν τον αγώνα για την διασφάλιση των πολιτών σε ότι με αφορά θα είμαι παρών για το καλό του τόπου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – M.Sc.

SHARE