«Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι ανοίγει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ του “νόστου” και της διαχρονικής ανάγκης του ανθρώπου για “Ρίζωμα”, φεστιβαλ με νέες τεχνολογίες και νέα τμήματα, σινεμά με νέο τρόπο θέασης αλλά και επιλογής των ταινιών που προβάλλονται σ΄ αυτό, σινεμά που “ζουμάρει” στο … “κρυμμένο” στοιχείο -το «εκτός κάδρου που μπορεί ν΄ αλλάξει τα πάντα» όπως έλεγαν παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του η πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης, είναι το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 12 του ίδιου μήνα.

Έτσι, εκτός από “εικονική πραγματικότητα”, γυαλιά υψηλής τεχνολογίας για την παρακολούθηση ταινιών του… μέλλοντος, το φετινό φεστιβάλ εμπεριέχει και έννοιες όπως …ο νόστος, η επιστροφή -ακόμα και ο …Όμηρος.

Απόσπασμα από τη Ραψωδία “ν” της “Οδύσσειας” (σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη) -που αναφέρεται στο νόστο για την πατρίδα που διακατέχει τον ξεριζωμένο Οδυσσέα- διάβασε κλείνοντας την παρουσίαση του 58ου Φεστιβάλ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης -δίνοντας έτσι το “στίγμα” του φετινού “διαφορετικού” τρόπου επιλογής και θέασης των ταινιών απ΄ τους διοργανωτές του.

Οι έννοιες του νόστου, της επιστροφής, της “ρίζας” διατρέχουν τις 14 ταινίες (11 ξένες και τρεις ελληνικές) του διαγωνιστικού τμήματος.

Οι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων, τολμηρών δημιουργών, ιδωμένες σε συνάρτηση με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο εμβληματικό έργο “Το ρίζωμα” της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ (το βιβλίο διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του, αναλύει την ασθένεια του “ξεριζώματος” που τον έχει πλήξει και διακηρύττει ότι «το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη, αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής»).

Παράλληλα, οι 14 ταινίες γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης, με τίτλο “Το ρίζωμα”. Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους Έλληνες εικαστικούς, να δουν ο καθένας από μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα -ζωγραφικά σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, γλυπτά- θα παρουσιαστούν στην πρώην Αποθήκη Στρατού (προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) κατά τη διάρκεια του 58ου ΦΚΘ.