Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορεί να είναι καρκινογόνοι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα σε πειραματόζωα

Επιστήμονες στη Βρετανία -μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας- διαπίστωσαν για πρώτη φορά, μετά από πειράματα σε ποντίκια, ότι οι μεγάλου μήκους νανοσωλήνες άνθρακα μπορεί να προκαλούν καρκίνο,όπως συμβαίνει και με τον αμίαντο.

Οι μακριές και λεπτές ίνες των συγκεκριμένων νανοϋλικών διαπιστώθηκε ότι προκαλούν στο 10% έως 25% των πειραματόζωων το σχηματισμό κακοήθους μεσοθηλιώματος, μιας σπάνιας, επιθετικής και ανίατης μορφής καρκίνου στον υπεζωκότα γύρω από τους πνεύμονες, που είναι γνωστό ότι προκαλείται από τον αμίαντο. Προς το παρόν, το θέμα δεν έχει μελετηθεί στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια τοξικολογίας Μάριον ΜακΦαρλέιν του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology». Στη μελέτη συμμετείχε ο Απόστολος Νάκας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λέστερ.

Οι μακριοί νανοσωλήνες άνθρακα είναι μια υποκατηγορία των εν λόγω νανοϋλικών, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή απίστευτα ισχυρών αλλά ελαφριών υλικών. Τέτοιοι νανοσωλήνες ενσωματώνονται πλέον σε ολοένα περισσότερα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα, όπως κράνη, ποδήλατα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν είναι ύποπτοι ως καρκινογόνοι όλοι ανεξαιρέτως οι νανοσωλήνες άνθρακα, αλλά μόνο οι μακριοί και λεπτοί, που δεν διασπώνται μέσα στο σώμα. Ανέφεραν επίσης ότι το μεσοθηλίωμα στα πειραματόζωα, το οποίο προκαλείται από τους μακριούς νανοσωλήνες, μοιάζει από πολλές απόψεις με τον αντίστοιχο όγκο στους ανθρώπους.

SHARE