Η μακροχρόνια χρήση βαφών μαλλιών πιθανόν συνδέεται με την εμφάνιση αιματολογικών νεοπλασιών

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έδειξε ότι οι βαφές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για τα μαλλιά τους πιθανότατα ευθύνονται για την εμφάνιση αιματολογικών καρκίνων.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σικάγο ανέλυσαν τα δεδομένα από σχεδόν 800 ασθενείς με λευχαιμία και πάνω από 600 άτομα που δεν νοσούσαν και διαπίστωσαν ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν μόνιμες βαφές μαλλιών από 1-5 φορές ετησίως είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από λευχαιμία σε σχέση με τα άτομα που δεν έβαφαν τα μαλλιά τους. Επιπροσθέτως, παρατήρησαν ότι οι μη μόνιμες βαφές, τα γνωστά μας χρωμοσαμπουάν δεν επέφεραν τον ίδιο κίνδυνο με τις μόνιμες βαφές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάποιες από αυτές τις βαφές πιθανότατα να προκαλούν κι άλλες νεοπλασίες στο αίμα εκτός της λευχαιμίας, όπως είναι το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα, ειδικά αν χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών.

Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι πολλές νέας γενιάς βαφές δεν διαφάνηκε να ευθύνονται για πρόκληση κάποιας μορφής καρκίνου, καθώς δεν περιείχαν καρκινογόνες ουσίες. Όμως δεν διευκρίνισαν ποιες είναι αυτές.