H “κοιλίτσα” εύκολα έρχεται, δύσκολα φεύγει

Τα τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί αν εμφανίσουμε κοιλίτσα, είναι η εμφάνιση. Το κοιλιακό λίπος, είναι προγνωστικός δείκτης καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου-2, αντίστασης στην ινσουλίνη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τέσσερις βασικές αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του κοιλιακού λίπους:

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσουμε λίπος από την περιοχή της κοιλιάς
Καθώς μεγαλώνουμε ο μεταβολικός ρυθμός αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με παλιότερα και έτσι ο οργανισμός μας αποθηκεύει θερμίδες με την μορφή λιπώδους ιστού.

Χρειάζεται ποικιλία ασκήσεων στο γυμναστήριο
Οι ασκήσεις που εστιάζουν στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού (διάδρομος, ποδήλατο κλπ) δεν αρκούν από μόνες τους για να μειώσουμε την περιφέρεια στην μέση μας. Θα πρέπει να κάνουμε συνδυασμό των αεροβικών ασκήσεων, με ασκήσεις με βάρη. Η αυξημένη μυϊκή μάζα καταναλώνει περισσότερες θερμίδες.

Προσοχή στο είδος των λιπαρών ουσιών
Έρευνα συσχετίζει τα κορεσμένα λιπαρά, αυτά δηλαδή που περιέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την αύξηση του κοιλιακού λίπους. Από την άλλη, τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και σε συγκεκριμένους τύπους πολυακόρεστων λιπαρών όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα και, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο είναι ωφέλημα.

Πρόβλημα το αυξημένο στρες
Σε καταστάσεις αυξημένου στρες παράγεται στον οργανισμό η ορμόνη κορτιζόλη, η οποία έχει συνδεθεί επιστημονικά με την αύξηση του κοιλιακού λίπους. Ηρεμία λοιπόν, καθημερινή άσκηση και τροφή πλούσια σε όσπρια και λαχανικά για να αποχαιρετίσουμε οριστικά την «κοιλίτσα».