Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσημα τη Βόρεια Κορέα για την κυβερνοεπίθεση «WannaCry»

H κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε δημόσια τη Βόρεια Κορέα ότι ευθύνεται για την μεγάλη κυβερνοεπίθεση με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry, στο πλαίσιο της οποίας προκλήθηκαν προβλήματα σε νοσοκομεία, τράπεζες και εταιρείες ανά τον κόσμο μέσα στο 2017.

«Η επίθεση εξαπλώθηκε και είχε κόστος δισεκατομμυρίων, και η Βόρεια Κορέα είναι άμεσα υπεύθυνη» υποστήριξε ο Τομ Μπόσερτ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Wall Street Journal.

«Η Βόρεια Κορέα έχει ενεργήσει με πολύ άσχημο τρόπο, σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, για πάνω από μια δεκαετία, και η κακόβουλη συμπεριφορά της γίνεται όλο και πιο ανήκουστη» έγραψε ο Μπόσερτ. «Το WannaCry ήταν απίστευτα παράτολμο, χωρίς να κάνει καμία διάκριση».

Όπως αναφέρει το Reuters, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο, την τοποθέτηση του Μπόσερτ αναμένεται να ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο. Όπως σημείωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά με «πολύ υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» ότι μια ομάδα χάκερ γνωστή ως Lazarus Group, που εργάζεται για τη βορειοκορεατική κυβέρνηση, πραγματοποίησε την επίθεση. Θεωρείται επίσης ευρέως, στους κύκλους ερευνητών του χώρου της κυβερνοασφάλειας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, πως το Lazarus Group ήταν υπεύθυνο για το χακάρισμα της Sony Pictures Entertainment το 2014.

Διάφοροι φορείς του χώρου της κυβερνοασφάλειας, όπως η εταιρεία Symantec, καθώς και η βρετανική κυβέρνηση, έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα πως πίσω από το WannaCry- που εξαπλώθηκε ανά την υφήλιο τον Μάιο, μολύνοντας πάνω από 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες- ήταν η βορειοκορεατική κυβέρνηση.

Όταν σημειώθηκε η επίθεση θεωρήθηκε πως ήταν κλίμακας άνευ προηγουμένου, καθώς επηρέασε βρετανικά νοσοκομεία, αναγκάζοντας χιλιάδες ασθενείς να αλλάξουν ραντεβού, και προκάλεσε προβλήματα σε υποδομές ανά τον κόσμο. Στην αρχή είχε θεωρηθεί πως επρόκειτο για μια εκστρατεία ransomware (όπου το λογισμικό κρυπτογραφεί τα αρχεία του υπολογιστή- στόχου και ζητά λύτρα για να τα ξεκλειδώσει), ωστόσο αρκετοί ειδικοί αργότερα εξέφρασαν την άποψη πως ίσως να επρόκειτο στην ουσία για έναν τεράστιο αντιπερισπασμό με σκοπό να αποκρυφθούν πιο καταστρεπτικές προθέσεις.

Μεταξύ των φορέων που επλήγησαν πιο βαριά ήταν η FedEx, που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως αναμένεται το πλήγμα στα κέρδη να φτάσει τα 300 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως το WannaCry απελευθερώθηκε κατά λάθος από τη Βόρεια Κορέα, καθώς ήταν υπό ανάπτυξη από χάκερ: Ο προαναφερθείς αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δεν προέβη σε σχόλια όταν ρωτήθηκε εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν η επίθεση ήταν εσκεμμένη ή όχι.