Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα.

Μια σπάνια συλλογή της Λόλας Νταιφά.

Ιστορίες για πιάτα …και πιάτα με ιστορία. Η συλλέκτρια κυρία Λόλα Νταιφά στην οποία ανήκει η σπάνια αυτή συλλογή δημιούργησε με τις εκδόσεις Μίλητος ένα πολυτελές λεύκωμα – αφιέρωμα στα πιάτα που κυκλοφόρησαν από το 1863 – 1973 και απεικονίζουν πρόσωπα και στιγμές κυρίως από την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Αυτά τα ελληνικά πιάτα, στο πέρασμα των χρόνων αποτελούν ένα είδος καταγραφής γεγονότων και προσώπων που «αφηγούνται» την ιστορία της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με λαογραφικό –ιστορικό θέμα, ένα προιόν υπομονετικής και συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων κεραμεικών κατά την διάρκεια πολλών ετών, το οποίο παραδίδεται στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική επεξεργασία, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει όχι μόνο για ιστορικές στιγμές, αλλά και για την καθημερινότητα ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και τα χρησιμοποίησαν.

politismos1

Την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, μέρος των εσόδων θα προσφερθούν στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

Από την Μαρία Περδικέα