Η Αθήνα επενδύει σε πολιτική λύση για τη Λιβύη

Στον απόηχο των αποφάσεων της μαραθώνιας Διάσκεψης του Βερολίνου κινείται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από το ντεμαράζ των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας, που είχαν ως στόχο να στείλουν μήνυμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο δε θα παραμείνει αδρανής, αλλά θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης θα λάβει χώρα σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις εργασίες του οποίου θα δώσει το “παρών” ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα, τη στιγμή που μία φράση-κλειδί είναι αυτή που μένει περισσότερο ως “αποτύπωμα” στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος σημείωσε ότι στο διάλογο, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για λύση στο θέμα της Λιβύης, θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη χθεσινή Διάσκεψη.

Επισήμανση που διαβάζεται θετικά από κυβερνητικές πηγές, καθώς αφήνει ανοιχτή την πρόσκληση της χώρας μας στις επόμενες συζητήσεις, δείχνοντας ότι οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών ισχυροποιούν την παρουσία της Ελλάδας στις από εδώ και πέρα εξελίξεις.

Τα θετικά στοιχεία

“Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι, επίσης, θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων”. Αυτό σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης, λίγη ώρα μετά τη λήξη των εργασιών στη γερμανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι το στοιχείο της πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης το έχει αναδείξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας μιλήσει, παράλληλα, ανοιχτά για χρήση βέτο, όπως έδειξε και στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του.

“Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Να το πω πολύ απλά. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών. Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας”, είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης (Άλφα), ξεδιπλώνοντας, ταυτόχρονα, μία σειρά από κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, οι οποίες εξελίσσονταν ακόμα και λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες, στη διάρκεια των οποίων ανέλυσε τις θέσεις της Αθήνας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη επικοινωνία ήταν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη συνομιλία, η οποία, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως ανέφεραν πηγές, στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει και επιστολές σε Ευρωπαίους ηγέτες, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστώντας σαφές ότι η ακύρωση του “μνημονίου” Τουρκίας-Λιβύης είναι για την Ελλάδα ύψιστης προτεραιότητας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδειξε σαφώς ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα εθνικά συμφέροντα με οποιοδήποτε τρόπο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές:

Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα από τις εξελίξεις στη Λιβύη

-Υπενθυμίζει την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτή αναφερόταν με σαφήνεια ότι το “μνημόνιο” Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, εξέφραζε την ομόφωνη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι σε αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

-Επισημαίνει προς τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (βρέθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου) πως Αθήνα αναμένει ότι ως θεματοφύλακες των κοινών αποφάσεων θα συμβάλουν στην υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πιο θερμές υπέρ των ελληνικών απόψεων στην περιοχή είναι οι θέσεις της γαλλικής πλευράς. Στοιχείο που αναμένεται να επισφραγιστεί και με τη δεύτερη (εντός εξαμήνου) επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου στις 29 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν.

“Η κατάπλευση της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, εάν συνδυαστεί με τα πολλαπλά μηνύματα αντίθεσης στις κινήσεις της Τουρκίας που έχουν σταλεί από το Παρίσι προς την Άγκυρα”, σημειώνουν στελέχη.