Ηχηρό μήνυμα για όλο τον κόσμο η παρουσία Πάπα- Πατριάρχη στη Λέσβο

Ένα ηχηρό μήνυμα από τη Λέσβο σε ολόκληρο τον κόσμο στέλνουν με την κοινή παρουσία τους στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας, οι δύο παγκόσμιοι θρησκευτικοί ηγέτες Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Πάπας φθάνοντας στη Λέσβο εξήρε τη στάση της χώρας μας δηλώνοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο προσφυγικό και τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πάπας έστειλε μοιράστηκε με τον κόσμο το μήνυμα που έστειλε για το προσφυγικό: «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε ο Ποντίφικας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή» την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης στη Λέσβο και αναφερόμενος στο προσφυγικό έκανε λόγο για «μια κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

«Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Τόνισε ακόμη ότι είναι μια ευκαιρία «να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολό του ο ελληνικός λαός παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τη στάση των Ελλήνων «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης, ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας οι θρησκευτικοί ηγέτες του χριστιανισμού συνάντησαν και συζήτησαν με πρόσφυγες.
Πολλοί πρόσφυγες έδιναν σε χαρτιά τα ονόματα των δικών τους που έχουν χαθεί για να τα μνημονεύσει.
Πολλά παιδιά είχαν κάνει ζωγραφιές εκφράζοντας τα συναισθήματά τους, τις οποίες έδιναν στον Πάπα.
Η παρουσία των δύο ηγετών δεν ήταν τυπική στη Μόρια, αφού έγιναν ένα με τους πρόσφυγες και ιδίως με τα παιδιά.