ΗΠΑ: Σάλος και οργή για την θανάτωση γορίλα σε ζωολογικό κήπο (ΒΙΝΤΕΟ)

Περισσότερα από 2.000 άτομα υπέγραψαν ψήφισμα στον ιστότοπο Change.org ασκώντας κριτική στην αστυνομία του Σινσινάτι και τον ζωολογικό κήπο για τη θανάτωση του ζώου και κάλεσαν τους γονείς του παιδιού να «θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους διότι δεν επιτήρησαν το παιδί τους».

Η αστυνομία του Σινσινάτι είπε χθες ότι δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στους γονείς, αλλά ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή από τον δικαστικό εισαγγελέα της κομητείας του Χάμιλτον. Οι αρχές δεν έδωσαν τα στοιχεία της οικογένειας ή του παιδιού στη δημοσιότητα.

Μια σελίδα στον ιστότοπο Facebook με τίτλο «Δικαιοσύνη για τον Χαράμπε» είχε πάνω από 3.000 «like» μέχρι χθες το απόγευμα (τοπικής ώρας), μια μέρα αφού ο γορίλας, που ζύγιζε 181 κιλά, πυροβολήθηκε το Σάββατο, δέκα λεπτά περίπου αφού πλησίασε το παιδί και άρχισε να το τραβάει.

Το ζώο, που ονομαζόταν Χαράμπε, αποτελούσε μέλος των Δυτικών πεδινών γορίλων, ενός είδους που τελεί υπό εξαφάνιση, και ο ζωολογικός κήπος είπε ότι σκόπευε να τον χρησιμοποιήσει για αναπαραγωγή του είδους.

Μάρτυρες δήλωσαν σε κανάλι της τοπικής τηλεόρασης ότι το παιδί είχε εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να βρεθεί με τον γορίλα στον ίδιο χώρο. Λίγο αργότερα, το αγόρι τρύπωσε μέσα από ένα φράγμα και έπεσε περίπου 3,7 μέτρα μέσα σε μία τάφρο γύρω από τον χώρο που κινούνταν ο γορίλας, από όπου τον άρπαξε ο Χαράμπε.

Ο πρόεδρος του ζωολογικού κήπου Θέιν Μέιναρντ είπε το Σάββατο ότι η ομάδα αντιμετώπισης επικίνδυνων ζώων του κήπου «πήραν μια δύσκολη απόφαση, η οποία ήταν και η σωστή απόφαση γιατί έσωσαν τη ζωή του μικρού».

Εξήγησε ότι επιλέχθηκε η θανάτωση του ζώου γιατί η δράση ηρεμιστικού που μπορούσε να χορηγηθεί με ειδικό όπλο θα χρειαζόταν χρόνο.

Οι αρχές του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο μικρός αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους χθες για τα τραύματά του ή να επιβεβαιώσουν ότι βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Ο Μέιναρντ είπε πως ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του 38ετούς χώρου έκθεσης γοριλών που κάποιο άτομο κατάφερε να εισχωρήσει στο χώρο παράνομα.

Το χρονικό

Ένα ζευγάρι με το τρίχρονο αγοράκι τους κοιτούσαν από ψηλά το κλουβί που ζούσε ο 17χρονος γορίλας των 200 κιλών με τους τεράστιους μύες.

Κάποια στιγμή οι γονείς δεν πρόσεξαν και το παιδάκι ανακάλυψε μια τρύπα στον φράχτη. Μπήκε μέσα, παραπάτησε και έπεσε από ύψος 4 μέτρων στον χώρο του γορίλα.

Το άγριο ζώο αντιλήφθηκε αμέσως ότι κάποιος είχε εισβάλει στην περιοχή του και όρμηξε προς τον μικρούλη. Στο βίντεο δεν φαίνεται να έχει επιθετικές διαθέσεις, αλλά ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να είναι σίγουρος.

Φαίνεται καθαρά η άνεση με την οποία σπρώχνει το παιδάκι όταν εκείνο πάει να σηκωθεί για να φύγει. Αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό οι υπάλληλοι του κήπου και σε λίγα λεπτά έφτασε και η αστυνομία.

Επικρατεί πανδαιμόνιο και χάος. Ο κόσμος ουρλιάζει κάποιοι φωνάζουν, άλλοι τρέχουν. Η ζωή ενός παιδιού κινδυνεύει και ένας γορίλας δίχως να φταίει σε τίποτε πρόκειται να πεθάνει.

Σε ελάχιστα λεπτά είχαν ακροβολιστεί επάνω από την τάφρο του γορίλα ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ζωολογικού κήπου. Το παιδάκι έκλαιγε. Βρισκόταν ήδη μέσα στο κλουβί 10 λεπτά. Κανείς δεν ήξερε ποια θα ήταν η επόμενη αντίδραση του γορίλα.

Ο Χάραμπε, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες. Δεν έφταιξε σε τίποτε. Δεν μπορούσε κανείς όμως να ρισκάρει και τη ζωή ενός παιδιού.

Ο Χάραμπε είναι ένας από τους 11 γορίλες του κήπου και μόλις μια μέρα πριν είχε γιορτάσει τα 17α γενέθλια του.

Πριν από 30 χρόνια είχε συμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό με ένα παιδάκι που έπεσε στο κλουβί του γορίλα Τζάμπο. Τότε ο γορίλας είχε σταθεί φύλακας επάνω από το τραυματισμένο παιδάκι και περίμενε να κατέβουν οι γιατροί και η ομάδα διάσωσης για να το πάρει.