Ένα πλήθος μεγάλων θεμάτων χαρακτηρίζει το συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος που αρχίζει από αύριο.Από τις μεγάλες κοινωνικές διαμαρτυρίες,την οικονομική κρίση να βαθαίνει,την πτώση όλων των δεικτών στις δημοσκοπήσεις, των επικείμενο ανασχηματισμό (που φαίνεται να επείγει πλέον)αλλά και τις εσωτερικές διαπάλες που άρχισαν από την προσυνεδριακή περίοδο, στις συζητήσεις και ψηφοφορίες.
Συγκεκριμένα,ενόψει του συνεδρίου και με επίκεντρο την εκλογή των αντιπροσώπων, εδώ και αρκετές ημέρες εκδηλώνονται οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των αντίπαλων ομάδων, που διαγκωνίζονται για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ισχύ μέσα στο κόμμα για την επομένη του συνεδρίου. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι ο ισχυρός κομματικός πυρήνας σε πολλές τοπικές οργανώσεις επέλεξε να αψηφήσει τις επιλογές της ηγεσίας και να προκρίνει για την αντιπροσώπευση στο συνέδριο στενά κομματικά στελέχη.
Ήδη, δηλαδή, για την εκλογή συνέδρων εξελίχθηκε ένας βουβός πόλεμος μεταξύ κομματικού πυρήνα, κυβερνητικών στελεχών και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάθε πλευρά προσπάθησε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εκκίνηση για τις εργασίες του συνεδρίου και ήδη κατεγράφησαν οι πρώτες απώλειες. Μία από τις πιο ηχηρές ήταν η αποτυχία του κ. Νίκου Καρανίκα – o οποίος είναι προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα ως υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού– να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους από την οργάνωση Παγκρατίου προκειμένου να εκλεγεί σύνεδρος. Ο κ. Καρανίκας μετακινήθηκε στην τοπική Παγκρατίου μόλις προ εικοσαημέρου και, σαν να μην έφθανε η αποτυχία του, κομματικά στελέχη σχολίαζαν με εμφανώς ειρωνική διάθεση ότι ίσως αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Παγκράτι διότι ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί στη Θεσσαλονίκη. Άλλες ηχηρές αποτυχίες στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ήταν αυτές των βουλευτών Κώστα Δουζίνα, Χρήστου Μαντά και Ελένης Σταματάκη, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι με δυσκολία επέτυχαν την εκλογή τους οι υπουργοί Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν τίθεται, για την ώρα τουλάχιστον, θέμα αποδοκιμασίας των επιλογών της ηγεσίας στα αποτελέσματα αυτά, αλλά οφείλονται στην αντιπαράθεση των διαφόρων ομάδων που προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο κομβικά ζητήματα και τις αλλαγές στο καταστατικό που θα συζητηθούν στο συνέδριο και πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα εκλογής στα κομματικά όργανα, τη συμμετοχή σε αμειβόμενες κυβερνητικές θέσεις ή αξιώματα κ.λπ. Επιπλέον, κομβικού χαρακτήρα ζήτημα, επί του οποίου αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση, είναι η λειτουργία των τάσεων και πώς ακριβώς αυτή θα προσδιορισθεί εφεξής, με την προεδρική ομάδα να επιδιώκει τη σταδιακή αποδυνάμωσή τους και την κίνηση των «53+», την πλέον διακριτή τάση, να διαφωνεί.
Ο απολογισμός της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα από τα ζητήματα επί των οποίων αναμένεται να ασκηθεί κριτική και να εκδηλωθούν αντιπαραθέσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν το συνέδριο για να τοποθετηθούν επί της επιλογής της ηγεσίας για προσέγγιση με τους σοσιαλδημοκράτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η «εικόνα της στιγμής», δηλαδή η κυβερνητική προσπάθεια για το πέρασμα στη δεύτερη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, η μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές και οι διεργασίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, οδηγούν εν πολλοίς στην απάντηση που επιδιώκει να δώσει ο πρωθυπουργός πριν αναπτύξει με την ομιλία του τις απόψεις του για την ενίσχυση και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από έμπιστους συνεργάτες να του παραδώσουν, από σήμερα κιόλας, προτάσεις για τη συγγραφή της ομιλίας που ο ίδιος θα επιμεληθεί καθώς δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη και το πολιτικό «διά ταύτα» του Συνεδρίου που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την επανεκλογή του κ. Τσίπρα στην ηγεσία και της κομματικής ηγετικής ομάδας, της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Το ζητούμενο, όχι μόνο για τον κ. Τσίπρα αλλά για το σύνολο των στελεχών ανεξαρτήτως της σχέσης τους με τις διάφορες τάσεις, είναι αφενός να περιγράψουν με ενάργεια τη διαφορά από το προηγούμενο Συνέδριο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης, και αφετέρου να προτείνουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να καταλήξουν πώς θα επιτύχουν τη «φυγή προς τα εμπρός» και τη διάψευση όλων όσοι επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προ των πυλών.
Εμπειρα στελέχη προβλέπουν ότι στο εσωκομματικό πεδίο μετά το «τσουνάμι» από την υπογραφή της συμφωνίας και την αποχώρηση υπουργών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα έχουν επισυμβεί αθόρυβα σημαντικές αλλαγές παρά τη διατήρηση των γνωστών τάσεων. Ωστόσο ο πρωθυπουργός παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωκομματικό παζλ, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί κατά την επανεκλογή του το απόγευμα της Κυριακής.
Σενάρια ανασχηματισμού
Την ίδια ώρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δίνουν τη μάχη της επικράτησης των ίδιων και των τάσεων με στόχο την εξασφάλιση ισχυρών ρόλων για την «επόμενη μέρα» του Συνεδρίου, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Μάλιστα έμπειρα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν αποφεύγουν να προκρίνουν ως κατάλληλο χρόνο για τον ανασχηματισμό αμέσως μετά το Συνέδριο, αν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τον χρόνο ανακοίνωσης της κυβερνητικής αναδόμησης.
Χθες το βράδυ πάντως οι διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (η Ενωτική Κίνηση, οι «53+», η Πλατφόρμα 2010 και οι ΠΑΣΟΚογενείς) είχαν πολύωρες «κλειστές» συναντήσεις προκειμένου να βγάλουν τη «γραμμή» προς το Συνέδριο και την πρότασή τους για το πιθανό ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα εκλέξει τους 151 της Κεντρικής Επιτροπής. Η απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή αριθμεί 201 μέλη αλλά η επικρατούσα άποψη είναι να μην ξεπεράσει το νέο όργανο τους 151, εκτός εάν εντός του Συνεδρίου επικρατήσει η παλιά συνταγή στη λογική ότι δεν θα αποκλειστούν σημαντικά στελέχη.
Η μάχη για την εκλογή στην πρώτη δεκάδα-εικοσάδα έχει ήδη ενεργοποιήσει τους υποψηφίους και δη τα προβεβλημένα στελέχη. Οπως εκτιμάται, στην πρώτη σειρά θα εκλεγούν στελέχη όπως οι Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Δ. Παπαδημούλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας, Αντώνης Κοτσακάς, τα νυν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η Ρένα Δούρου, η Ράνια Σβίγκου κ.ά.
Το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου επιθυμεί μεταξύ της 13ης και της 16ης Οκτωβρίου να επιτύχει την ενίσχυση του ενωτικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει δυναμική διεύρυνσης του κόμματος. Γι’ αυτό και δίδεται ιδιαίτερη σημασία στη σύνθεση του 20μελούς προεδρείου που θα έχει την ευθύνη των εργασιών του Συνεδρίου ώστε στο πλάνο να αποτυπωθεί επί τέσσερις ημέρες η εικόνα της ενότητας, της συνέχειας και της ανανέωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρείο θα είναι μεταξύ άλλων οι: Ν. Βούτσης, Μουσταφά Μουσταφά, Μίμης Δαρειώτης, Γ. Δραγασάκης, Δ. Παπαδημούλης, Λένα Κουγέα (Αλληλεγγύη), Χρήστος Γιαμπουράνης (ΕΚΑ), Βλάσσης Τσιόγκας (αγρότης), Μαρία Κανελλοπούλου, Αννα Ροδάκη (ΑΔΕΔΥ), Μπάμπης Καλαντζής, Βελίκης Φιντίας κ.ά. Στην έναρξη του Συνεδρίου έχουν προσκληθεί στελέχη από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, που έχουν εκπροσώπους στη Βουλή και την Ευρωβουλή – δηλαδή έχει προσκληθεί η ΛΑΕ, όχι όμως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ταυτόχρονα έχουν προσκληθεί επικεφαλής Κινήσεων και προσωπικότητες με στόχο να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο – για παράδειγμα, στην έναρξη θα παραβρεθεί ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ και κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Εχουν επίσης προσκληθεί αντιπρόσωποι αριστερών κομμάτων από περίπου 80 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής.
Επίθεση σε Μητσοτάκη
Παράλληλα, διάρκεια στην επίθεση προς τον αρχηγό της ΝΔ θα δώσει με την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας.
Το κλίμα προανήγγειλαν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, όπου σημείωναν μεταξύ άλλων για την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή: «Αυτό που παρακολούθησαν οι πολίτες ήταν μια συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσε ο πρωθυπουργός.
Ερωτήματα που αφορούσαν το καθεστώς αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, την πρόσβαση των καναλαρχών σε τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς εγγυήσεις, τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τη νομική διασφάλιση των εμπλεκομένων), η απόκρυψη των καταλόγων με φοροφυγάδες, η μεθοδευμένη προσπάθεια για συγκάλυψη σκανδάλων, όπως αυτό της Siemens.
Ακόμα και οι ελάχιστες εξηγήσεις τις οποίες προσπάθησε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αποπληρωμή δανείων ΝΔ, δάνειο «Κήρυκα Χανίων»), δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα από όσα υποτίθεται ότι προσπάθησαν να απαντήσουν».