«Η χώρα ακυβέρνητο καράβι σε καταιγίδα»-«Πρέπει να φύγουν»

Ανίκανη παρέα που κυβερνά και πρέπει να φύγει το συντομότερο για να σωθεί η χώρα, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρομοιάζει την Ελλάδα ως ακυβέρνητο καράβι σε καταιγίδα, και τονίζει ότι χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση που θα σπεύσει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να σωθεί η χώρα.

«Η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα», λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, και προσθέτει: Πείστηκα, λοιπόν, ότι οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βάλουμε ένα φραγμό στον κατήφορο της χώρας. Να δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα και τους πολίτες. Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Με εκλογές. Με την απόφαση του ελληνικού λαού. Το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο, από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής τους. Ας το καταλάβουν. Πρέπει να φύγουν».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει: «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι σε βαθιά απογοήτευση. Βιώνουμε σκληρές θυσίες και αλλεπάλληλες ανατροπές στη ζωή μας, μονίμως προς το χειρότερο. Εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Η αγορά στενάζει. Οι εταιρείες ψάχνονται πως να φύγουν από την Ελλάδα. Η νέα γενιά βλέπει μόνο αδιέξοδα. Έχουμε δυστυχώς μια ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση, που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της και δεν αφήνει την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Η Κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να φύγει. Όσο παραμένει δεν θα υπάρχει καμία βελτίωση. Χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση που θα σπεύσει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία».

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει επίσης την πεποίθησή του ότι «o απόδημος Ελληνισμός είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα», και αναφέρεται στην κατάθεση, από τη Νέα Δημοκρατία, πρότασης νόμου για την ψήφο των ομογενών και τονίζει:

«Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές. Η πρότασή μας αφορά σε όσους συμπολίτες μας διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς.
Πιστεύουμε πως είναι μια πρόταση ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη και διοικητικά εφαρμόσιμη».
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού επισημαίνει πως «ο απόδημος Ελληνισμός προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος» υπογραμμίζει: «Οφείλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε και να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου. Ελπίζω η Κυβέρνηση να το στηρίξει και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Αλλά και αν αυτό δεν συμβεί, σας βεβαιώνω ότι, μόλις γίνει Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το νομοσχέδιο θα περάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί θεσμικά η Δημοκρατία μας. Χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει σταθερό εκλογικό κύκλο. Χρειάζεται μικρότερη Βουλή. Σταθερό εκλογικό νόμο. Και βέβαια θεσμοθετημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση της ομογένειας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στον δημοσιογράφου του «Εθνικού Κήρυκα» κ. Άρη Παπαδόπουλο:

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα, βρίσκετε χρόνο να μεταβείτε στη Νέα Υόρκη για να παραστείτε ως τελετάρχης στην ελληνική παρέλαση. Σημαίνει τόσα πολλά η Ομογένεια για εσάς;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο απόδημος Ελληνισμός είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα. Αφενός αποτελεί μια ζωντανή διαφήμιση της «καλής» πλευράς της χώρας μας. Της Ελλάδας της προόδου, της ευρηματικότητας, της επιχειρηματικότητας, της σκληρής δουλειάς. Της κοσμοπολίτικης Ελλάδας. Αφετέρου οι ομογενείς μας είναι Πατριώτες με «Π» κεφαλαίο. Αγαπούν την πατρίδα με έναν ανιδιοτελή, ρομαντικό τρόπο που μοιάζει με την μητρική αγάπη. Υπερηφανεύονται για κάθε καλό και πονούν για κάθε κακό που βρίσκει την Ελλάδα. Κάποιος ομογενής από την ανατολική ακτή μου έχει πει: «εγώ είμαι “HellenenotGreek!”» προφανώς υποδηλώνοντας πόσο τον έχει πληγώσει η σύγχρονη Ελλάδα. Αισθάνομαι την ανάγκη, σε όλους αυτούς τους Έλληνες με «Ε» κεφαλαίο, να δεσμευτώ ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να γίνουν ξανά περήφανοι Greeks όσο είναι Hellenes. Αυτό με κάνει να θέλω να είμαι κοντά στην ομογένεια στην ελληνική παρέλαση. Είμαι βέβαιος ότι θα αντλήσω μεγάλη έμπνευση και δύναμη από τους ομογενείς της Αμερικής και ειλικρινά αδημονώ να έρθει η στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού μας ύμνου στην 5η Λεωφόρο.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την Ομογένεια τώρα που αναμορφώνεται η Νέα Δημοκρατία και συντάσσεται και το νέο της καταστατικό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο νέο μας καταστατικό που θα ψηφιστεί στο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος σε λίγες μέρες θα προβλέπεται με σαφήνεια η εκπροσώπηση και η συμμετοχή της ομογένειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του κόμματος. Εφεξής 10% των αιρετών συνέδρων μας θα είναι ομογενείς. Υπάρχει μια συζήτηση στην Ελλάδα για το κατά πόσο οι ομογενείς θα πρέπει να έχουν ρόλο και να επηρεάζουν τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας – αφού οι ίδιοι δεν επηρεάζονται άμεσα από τα αποτελέσματα. Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Μόνο όφελος θα έχει η Ελλάδα από την ενεργό συμμετοχή των αποδήμων στα κοινά και στην πολιτική στη χώρα μας. Κίνητρο της ομογένειας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση της χώρας και ο εκσυγχρονισμός της. Η πρόοδος και η ευημερία της Ελλάδας. Και στο πίσω μέρους του μυαλού σχεδόν κάθε ομογενή και αποδήμου είναι κάποτε η επιστροφή στην πατρίδα. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουμε σημαντική αύξηση του φαινομένου της αποδημίας των καλύτερων μυαλών της χώρας (braindrain). Είναι πρωταρχικός μας στόχος ο επαναπατρισμός τους όχι μόνο λόγω νοσταλγίας αλλά επειδή θα μπορούν να προκόψουν και να μεγαλουργήσουν σε μια ανταγωνιστική Ελλάδα. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να χτίσουμε. Και στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας η Ομογένεια θα πρέπει να έχει διακριτό και σημαντικό ρόλο.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που εσείς πετούσατε για τη Νέα Υόρκη, κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ψήφο των ομογενών. Τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση του Κόμματός σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν, κύριε Παπαδόπουλε, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία για ό,τι δεσμεύεται το κάνει πράξη. Και μάλιστα γρήγορα, με σχέδιο και όραμα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή μας αφορά σε όσους συμπολίτες μας διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς. Πιστεύουμε πως είναι μια πρόταση ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη και διοικητικά εφαρμόσιμη με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο. Ο απόδημος Ελληνισμός εδώ και αιώνες στηρίζει την πατρίδα μας και έχει προφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος. Τα τελευταία δε χρόνια η οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να αναζητήσει εργασία και νέα ζωή σε χώρες του εξωτερικού. Οφείλουμε λοιπόν τόσο σαν κοινωνία όσο και ως Πολιτεία να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες από όπου και αν βρίσκονται να συμμετέχουν στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, στην ανάδειξη των αντιπροσώπων του έθνους μας στο Κοινοβούλιο. Οφείλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε και να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου. Ελπίζω η Κυβέρνηση να το στηρίξει και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Αλλά και αν αυτό δεν συμβεί, σας βεβαιώνω ότι μόλις γίνει Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο θα περάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί θεσμικά η Δημοκρατία μας. Χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος που θα εξασφαλίζει σταθερό εκλογικό κύκλο. Χρειάζεται μικρότερη Βουλή. Σταθερό εκλογικό νόμο. Και βέβαια θεσμοθετημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση της ομογένειας. Έχω προτάξει αυτές τις αλλαγές στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και είμαι βέβαιος ότι δεν θα αργήσουν να υλοποιηθούν.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καθώς έχετε παραβρεθεί στις Βρυξέλλες και παρακολουθείτε και τις δράσεις της Κυβέρνησης, αλλά και μετά τις τελευταίες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, φοβάστε ότι θα γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά και ότι γεννώνται θέματα ασφάλειας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη και για το κάθε ένα χωριστά. Ειδικά για την Ελλάδα γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξ’ αιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα είναι τεράστιες. Ποτέ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σχέδιο δράσης. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση συνεχώς αιφνιδιάζεται και τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Η αρχική πολιτική ανοικτών συνόρων και η αβελτηρία της Κυβέρνησης στην άμεση εμπλοκή της Frontex υποδαύλισαν τις ροές και επέτειναν το πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία περιφερειακή πρωτοβουλία – έτσι οι Βαλκανικοί μας γείτονες μας αντιμετώπισαν πρακτικά ως εχθρούς και μας απομόνωσαν. Ταυτόχρονα, ενώ προφανώς η λύση στο πρόβλημα μόνο ευρωπαϊκή θα μπορούσε να είναι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον αυτιστικό αντιευρωπαϊσμό της μετέτρεψε το πρόβλημα σε εθνικό από την στιγμή που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως ως αξιόπιστος εταίρος. Πριν το ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο ήταν τα νησιά μας, ο Παρθενώνας, τα Μετέωρα, η Ολυμπία. Τώρα είναι η ντροπή της Ειδομένης. Ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκεί δοκιμάζεται ο άνθρωπος και η ανθρωπιά. Εκεί περισσεύει ο πόνος και λείπει το κράτος. Εκεί περισσεύει η αλληλεγγύη των φτωχών κατοίκων του χωριού και απουσιάζει η κρατική παρέμβαση. Η κατάσταση είναι πράγματι ανεξέλεγκτη καθώς το κράτος απουσιάζει. Μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη – μέλη της Ε.Ε., βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους. Αυτό θα σημάνει επιπλέον βάρος σε μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη – σχεδόν εκτός ελέγχου – κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τέλος, τι εκτιμάται για τις διαπραγματεύσεις; Ανησυχείτε για καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε σκληρότερα μέτρα μετά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει ήδη παρέλθει το 20% του συνολικού χρόνου του τριετούς προγράμματος που υπέγραψε η Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι και δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς την υλοποίησή του. Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε το σκηνικό της περσινής καταστροφικής δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη που οδήγησε την Ελλάδα στα capital controls και ένα βήμα πριν την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Δυστυχώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας είναι η χειρότερη των μεταπολιτευτικών χρόνων. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι σε βαθιά απογοήτευση. Βιώνουμε σκληρές θυσίες και αλλεπάλληλες ανατροπές στη ζωή μας μονίμως προς το χειρότερο. Εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Η αγορά στενάζει. Οι εταιρείες ψάχνονται πως να φύγουν από την Ελλάδα. Η νέα γενιά βλέπει μόνο αδιέξοδα. Έχουμε δυστυχώς μια ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της και δεν αφήνει την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Η Κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να φύγει. Όσο παραμένει δεν θα υπάρχει καμία βελτίωση. Χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση που θα σπεύσει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία. Τα εργαλεία υπάρχουν αλλά παραμένουν αδρανοποιημένα. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από την αγορά. Η διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι στο πολιτικό μας DNA. Είμαι βέβαιος για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που θα επέλθει από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα που ξυπνά νωρίς, η ανταγωνιστική Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει μπρος αρκεί να της δώσουμε την ευκαιρία. Οι δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας είναι συμπιεσμένες αλλά παραμένουν ισχυρές. Μια πολιτική αλλαγή θα αποτελέσει λύτρωση για την Ελλάδα. Η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα στην Ελλάδα και από την πολιτική θα λυθεί. Ανησυχώ για το παρόν αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει το τιμόνι της χώρας και να την οδηγήσει με αποφασιστικότητα στην ανάπτυξη την πρόοδο και την ευημερία.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό ζητήσατε με τόσο επιτακτικό τρόπο εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακούστε, κύριε Παπαδόπουλε. Στην αρχή πίστευα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση, να βρούμε κοινούς δρόμους αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων. Σε ορισμένα θέματα κάναμε τα πάντα να υπάρξει εθνική στρατηγική, όπως στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Δυστυχώς όμως ο κ. Τσίπρας με την ανικανότητα, τις ιδεοληψίες και την ακόρεστη δίψα του για εξουσία, οδηγεί συνεχώς τη χώρα στην καταστροφή. Καταστρέφει την οικονομία, καταστρέφει την ασφάλεια και δυναμιτίζει την ίδια τη Δημοκρατία με παρεμβάσεις στους θεσμούς. Στη Δικαιοσύνη, στις ανεξάρτητες αρχές, στα ΜΜΕ, παντού. Υιοθετεί καθεστωτικές πρακτικές πολύ επικίνδυνες για τον τόπο. Προξενεί ασφυξία στην Ελλάδα μας. Θύματά του είναι πλέον όλοι οι Έλληνες, ιδιαιτέρως η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι. Ουσιαστικά η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα. Πείστηκα λοιπόν ότι οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βάλουμε ένα φραγμό στον κατήφορο της χώρας. Να δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα και τους πολίτες. Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Με εκλογές. Με την απόφαση του ελληνικού λαού. Το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο, από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής τους. Ας το καταλάβουν. Πρέπει να φύγουν.