Δέκα ολόκληρα χρόνια συνεχούς πτώσης των τιμών, πλήρους απαξίωσης της περιουσίας των Ελλήνων, αλλά και τεράστιας απώλειας σε έσοδα για το κράτος αλλά και σε ανεργία, προβλέπουν οτι θα συμπληρώσει η ελληνική κτηματαγορά το 2018, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Eurobank Property Services και της Εθνικής Τράπεζας, η κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα θα συνεχιστεί και τη διετία 2016- 2017 και μόνο από το 2018 αναμένεται να υπάρξουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης.
Όπως αναφέρει η Eurobank Property Services, η σωρευτική πτώση στα οικιστικά ακίνητα από το 2017 μέχρι και τα τέλη του 2015, έφτασε το 38,2%. Ωστόσο για την τριετία 2016- 2018 η πτώση στις τιμές των κατοικιών θα διαμορφωθεί στο 6,7%, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των τιμών να εκτιμάται για φέτος και να αντιστοιχεί σε ένα 3,3%, για το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό θα φθάσει το 3,1%, ενώ σταθεροποιητικά, με οριακή πτώση της τάξεως του 0,3%, εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αγορά το 2018.
Και στον τομέα των εμπορικών ακινήτων η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς η σωρευτική πτώση φτάνει κατά μέσο όρο το 47,48% από το 2007 μέχρι σήμερα (42,78% στα γραφεία και 50,79% στα καταστήματα).
Ειδικότερα, βασικές αιτίες για την αποδόμηση της κτηματαγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls, η αβεβαιότητα στην οικονομία, το μεγάλο απόθεμα ακινήτων, τα σενάρια για μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» δάνεια, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η είσοδος ξένων funds στην Ελλάδα και το μη ευνοϊκό φορολογικό σύστημα.
Οπως τονίζεται στην έρευνα, η δυσκολία δανεισμού και η έλλειψη ρευστότητας, καθιστά την «αγορά ακινήτου» υπόθεση για λίγους.
Ενδεικτικά, η έρευνα της Pricewaterhouse (PwC) εμφανίζει την Αθήνα με επιδόσεις και προοπτικές εμπόλεμης ζώνης. Η Αθήνα, για παράδειγμα, είναι η μοναδική από τις 28 ευρωπαϊκές πόλεις που σε διάστημα ενός χρόνου διολίσθησε από την 5η στην 23η θέση στην πανευρωπαϊκή κατάταξη της PwC για τις επενδυτικές προοπτικές στο ευρωπαϊκό real estate.
Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας
Η καταγραφείσα πτώση της αγοραίας αξίας των οικιστικών ακινήτων από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται στο 5,4% και αναλύεται σε 5,5% για τις κατοικίες πενταετίας και σε 4,7% για παλαιότερες της πενταετίας κατοικίες. Η καταγραφείσα πτώση από το 2008 είναι της τάξης του 40%.
Μεγαλύτερη πτώση επίσης παρατηρείται στις πολυτελείς μεγάλου μεγέθους κατοικίες. Σε αρκετές περιπτώσεις για νεόδμητα ακίνητα η αγοραία αξία δεν καλύπτει το κόστος κατασκευής.