Η πτώση, η φυλάκιση και η ανόρθωση του επιχειρηματία Σάμυ Φάις. Από τα ΝΙΚΕ, τα ADIDAS και τα PUMA στα κερδοφόρα deals.

Δυναμική είναι η επιστροφή ενός εκ των πιο γνωστών επιχειρηματιών που… μεγαλούργησε στο λιανεμπόριο για 20 και πλέον χρόνια, πριν η χρηματιστηριακή «φρενίτιδα» του 1999 βάλει «φρένο» στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Ο Σάμι Φάις με τη σύζυγό του, πρώην γνωστό μοντέλο, Μαρία Καλάβρια, η οποία σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της ομορφιάς.

Ο λόγος για τον Σάμι Φάις, ο οποίος, αφού έγινε γνωστός στο ελληνικό επιχειρείν με την Elmec Sport -και αργότερα το Factory Outlet- βρέθηκε στη… φυλακή για δύο μήνες με κατηγορίες χειραγώγησης στη μετοχή των Μακεδονικών Κλωστηρίων (ΜΑΚΛΩ για όσους έζησαν τη «χρυσή» εποχή της Σοφοκλέους), εξέλιξη η οποία κράτησε για αρκετά χρόνια τον επιχειρηματία στο… περιθώριο.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε, ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός νέου Ομίλου στο χώρο της λιανικής, με έμφαση, επί του παρόντος στον τομέα της αθλητικής ένδυσης, έναν τομέα που ασχολήθηκε στην αρχή της καριέρας του και κατάφερε να τον αναδείξει σε βασικό παίκτη του κλάδου.
Ο όμιλος κατά τους τελευταίους μήνες επενδύει και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς στον τομέα της λιανικής ενισχύοντας κυρίως το δίκτυο της Puma, με νέα σημεία πώλησης εντός και εκτός Ελλάδας.

Ήδη το δίκτυο της Adidas απαριθμεί συνολικά 26 καταστήματα franchise σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποιώντας πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Puma, η Sportswind, – εταιρεία του ομίλου Φάις – έχει αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία-, όπου μεταξύ άλλων λειτουργεί κατάστημα και στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Σόφιας, το Sofia Ring Mall, συμφερόντων Φουρλή και Κούστα.

Εν μέσω της κρίσης, ο Φάις, εκμεταλλευόμενος και κάποιες ευνοϊκές συγκυρίες, «σήκωσε» κεφάλι και την τελευταία τριετία έχει ξεκινήσει να… χτίζει έναν νέο πανίσχυρο όμιλο. Πριν από μερικές ημέρες, μία από τις εταιρείες του, η One Outlet (στην οποία συμμετέχει και η Generic Engineering Technologies, η οποία συνδέεται με τον εμίρη του Κατάρ) ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ ποσοστού 43,64% στην Αγορά Μοδιάνο, προσφέροντας 1,9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων η Ισραηλιτική Κοινότητα αλλά και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.

Η κίνηση αυτή, όμως, αποτελεί μόνο μία από τις πετυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες του δαιμόνιου Σάμι την τελευταία τριετία. Η αρχή έγινε το 2013, όταν ο όμιλος Puma διέκοψε με επεισοδιακό τρόπο τη συνεργασία που είχε με τους αδερφούς Γλου.
Τότε λοιπόν οι Γερμανοί, γνωρίζοντας τον Φάις από την πολυετή αποκλειστική αντιπροσώπευση της Nike στην Ελλάδα, αποφασίζουν να αναθέσουν σε αυτόν την εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων Puma.

Αυτή η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στον Φάις και για άλλα σημαντικά deals στον αθλητικό τομέα, καθώς στη συνέχεια αναλαμβάνει το franchise της Adidas, τη σουηδική Tretorn που κατασκευάζει μπάλες, αξεσουάρ και ρούχα για τένις και την αμερικανική Prince, ένα brand με είδη του ίδιου αθλήματος.
Παράλληλα προσέθεσε στο αθλητικό του χαρτοφυλάκιο την Under Armour, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στις HΠA, καθώς και το master franchisee της ισπανικής αλυσίδας ρούχων Mango.

Εικόνες εγκατάλειψης στην Αγορά Μοδιάνο, η οποία απαρτίζεται από 144 καταστήματα.
Πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τα δύο κορυφαία σήματα που «τρέχει», αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη το δίκτυο της Adidas απαριθμεί συνολικά 26 καταστήματα franchise σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποιώντας πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ περίπου. Αναφορικά με την Puma, η Sportswind -εταιρεία του ομίλου Faisgroup- έχει αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, όπου μεταξύ άλλων λειτουργεί κατάστημα και στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Σόφιας, το Sofia Ring Mall, συμφερόντων Φουρλή και Κούστα. Τέλος, ο Σάμι Φάις έχει αναλάβει και την αντιπροσωπεία της Indian Motorcycles, προσπαθώντας να επαναλάβει την επιτυχία που σημείωσε μέσω της προηγούμενης αντιπροσώπευσης των μηχανών Harley Davindson.

Τα βήματα της Μαρίας Καλάβρια

Το 2002 κολλάει το… μικρόβιο του επιχειρηματία και στη σύζυγό του επι 19 χρόνια και άλλοτε μοντέλο Μαρία Καλάβρια, η οποία ανοίγει τα καταστήματα υψηλής γυναικείας μόδας με τη φίρμα Ice Cube. Σήμερα η Μαρία, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, δραστηριοποιείται στον χώρο της ομορφιάς με το Medi Center στα νότια προάστια.

Ο Σάμι Φάις, διευθύνων σύμβουλος της ΤοpTrends, χορηγού της φανέλας της Εθνικής μπάσκετ, ανάμεσα στους Μάντζαρη και Πρίντεζη.