H ώρα των αποφάσεων για το νέο κατώτατο

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημνονιακής ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα των δύο πλευρών θα είναι ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα αυτό “δεν είναι υπό διαπραγμάτευση” και πως εκείνο το οποίο θα κάνει μόνο, θα είναι να “ενημερώσει” τους θεσμούς σχετικά με τη διαδικασία η οποία ακολουθείται, αλλά και για το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5% έως 10%.

Τις σχετικές προτάσεις αντιμετωπίζει θετικά η κυβέρνηση, ενώ φέρεται να επιθυμεί να εξαντλήσει προς τα πάνω τα “περιθώρια” της αύξησης, με επικρατέστερο σενάριο εκείνο του προβλέπει αύξηση “γύρω στο 8%”, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε αυτή την περίπτωση ο μεικτός κατώτατος μισθός θα έφτανε στα 632 ευρώ έναντι 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% το Φεβρουάριο του 2012 με απόφαση της τότε κυβέρνησης Παπαδήμου και έως σήμερα (δηλαδή επί 8 χρόνια) παραμένει “παγωμένος”.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί φέρεται να τάσσονται υπέρ μίας “λελογισμένης” αύξησης. Παράλληλα, έχουν εγείρει σοβαρές ενστάσεις για την βούληση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών, με την Κομισιόν να ζητά ανάλυση των συνεπειών –από ένα τέτοιο μέτρο- στην απασχόληση. Υπενθυμίζεται πως το 2012, εκτός από τη μείωση του κατώτατου κατά 22%, θεσπίστηκε και ο υποκατώτατος για τους νέους έως 25 ετών, ο οποίος αντιστοιχεί σε μισθό 14% κάτω από τον κατώτατο των εργαζομένων άνω των 25 ετών.