Η νέα φοροκαταιγίδα σαρώνει κάθε ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας – Τι θα πληρώσουμε

Εάν το περσινό καλοκαίρι έμεινε στη μνήμη μας ως το καλοκαίρι της πολιτικής αστάθειας, σίγουρα το εφετινό θα το θυμόμαστε ως το καλοκαίρι της φοροεπιδρομής και της «ληστείας» των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Ήδη το πρώτο σοκ το πέρασαν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών, όπου μαζί με τα ψίχουλα της σύνταξής τους εισέπρατταν και από ένα… εγκεφαλικό αφού άλλα περίμεναν να πάρουν στο χέρι και άλλα πήραν.

Ωστόσο η επιδρομή στους φορολογουμένους δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε εφαρμογή της ουράς του μνημονίου Τσίπρα, του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή που ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έρχεται ένα μπαράζ φόρων έως το τέλος του έτους που στην κυριολεξία ανατρέπει τη ζωή των Ελλήνων για μια ακόμη φορά και ενισχύει τη φτώχια, την ύφεση και την ανεργία, αφού όλο και λιγότεροι θα είναι εκείνοι που θα αντέξουν το βάρος των νέων φόρων και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους εν λειτουργία.

Το συνολικό πακέτο που καλούνται να πληρώσουν οι 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι προκαλεί δέος αφού ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής βασικών καταναλωτικών αγαθών, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, καθιστούν το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Ηδη η αντίστροφη μέτρηση για την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει (έως 15 Ιουλίου) και στη συνέχεια έρχεται η ώρα των εκκαθαριστικών και της καταβολής των δόσεων. Συγκεκριμένα έως τα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ με την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια, τον Σεπτέμβριο, θα έρθει και η λυπητερή για τον ΕΝΦΙΑ. Οπως κάθε χρόνο το μπαράζ των φόρων ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Οπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πέντε είναι τα κρίσιμα σημεία για το φοροτσουνάμι που αναμένεται:

1. Εως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα δουν το σύνολο ων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.
2. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από το 26% στο 29%. Εντός του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος.
3. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχεται ο βραχνάς του ΕΝΦΙΑ. Αυξημένο χαράτσι για τα ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.Υπενθυμίζεται πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
4. Το επόμενο κάλεσμα από την Εφορία αναμένεται έως το τέλος του έτους και δεν είναι άλλο από τα τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα για άλλη μία φορά οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει, αφού μετά τις περσινές αλλαγές που υποχρέωσε πολλούς που είχαν μηδενικά τέλη να πληρώσουν και αυτοί, τώρα το ΥΠΟΙΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
5. Φυσικά η φοροεπιδρομή δεν θα σταματήσει εκεί αφού και για το β΄ εξάμηνο του έτους οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αρκετοί από τους οφειλέτες να βρεθούν εκτός ρύθμισης, στην περίπτωση που δεν καταβάλουν τη δόση που τους αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.

Το ασφυκτικό κλίμα που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα του Έλληνα φορολογούμενου, μισθωτού ή συνταξιούχου, ήλθε να επιβεβαιώσει έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εισφορές υπέρ του κράτους.
Για κάθε 100 ευρώ μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος τα 57 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μισθωτών.