Η κυβέρνηση Τσίπρα χάνει τη στήριξη των ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ του ΔΝΤ

 

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση υπέρ των απαιτήσεων του ΔΝΤ έστειλαν χθες οι ΗΠΑ.

Μέσω του υφυπουργού οικονομικών αρμοδίου για διεθνή οικονομικά ζητήματα κ. Νέιθαν Σιτς οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι στην αντιπαράθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα τάσσεται υπέρ του Ταμείου ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο κ. Σιτς σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει τη θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις (μέτρα και μέτρα κάβα) ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αλλά και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει από την πλευρά τους να δεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Προέβλεψε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και δεν θα υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα αποχωρήσει από αυτό καθώς θεωρείται ξεπερασμένο
Ο κ. Σιτς ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως ακόμη υπάρχει δουλειά που πρέπει και είναι σημαντικό να γίνει.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παραμονές μιας τελικής αξιολόγησης ή απόφασης των δανειστών για την Ελλάδα δεν αναλαμβάνουν μεσολαβητικό ρόλο αλλά ευθέως αδειάζουν την ελληνική κυβέρνηση και συντάσσεται με το ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του (θετικές ή αρνητικές για τη χώρα μας).

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα χάνει την στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στον οποίο προσέβλεπε για τη διαμάχη της με τους δανειστές.