Η «γκιλοτίνα» του Ασφαλιστικού

Η «γκιλοτίνα» έκλεψε την παράσταση ανάμεσα στα συνθήματα, τα πανό και τις σημαίες στην δυναμική πορεία διαμαρτυρίας, που έγινε την Πέμπτη, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Με αίτημα ο νόμος αυτός να μην περάσει, χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν το πρωί από την Ομόνοια για να καταλήξουν, μέσω Σταδίου, μπροστά από τη Βουλή στην Πλατεία Συντάγματος.

poreia-asfalistiko

Το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και η κινητοποίηση με την πορεία προς τη Βουλή, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η ΑΔΕΔΥ για τις περαιτέρω κινήσεις της και σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην κήρυξη 48ωρης απεργίας τις ημέρες που θα συζητείται στη Βουλή το Ασφαλιστικό.

poria

Το προωθούμενο σχέδιο για το ασφαλιστικό «κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης. «Η κυβέρνηση λέει συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό ότι τάχα έχει κόκκινη γραμμή τις κύριες συντάξεις, ενώ είναι γνωστό πλέον ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 οι κύριες συντάξεις μειώνονται κατά 30% και οι επικουρικές πάνω από 40%».

Ο Αντώνης Καραβάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφαιρεί 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες των συναξιούχων και ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε «απεχθές».

Παράλληλα, όπως είπε, «προβλέπεται νέο “μισθολόγιο- φτωχολόγιο” για τους δημοσίους υπαλλήλους και καλείται όποιος έχει μηνιαίο μισθό 680 ευρώ να πληρώσει δυσβάσταχτους φόρους, την ώρα που η φοροκλοπή και η φοροδιαφυγή οργιάζουν».

Οι διαδηλωτές κατέθεσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους στη Βουλή και στα κόμματα.

Λόγω της 24ωρης απεργίας, ο Δημόσιος Τομέας υπολειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, ενώ δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από και πρός τα αεροδρόμια, καθώς στην κινητοποίηση μετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες διαδήλωσαν μαζί με δημοσίους υπαλλήλους

Στο συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιήθηκε μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, Σύροι πρόσφυγες διαδήλωσαν μαζί με δημοσίους υπαλλήλους.

Οι Σύροι πρόσφυγες έφτασαν στο άγαλμα του Βενιζέλου με τρία λεωφορεία από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ).

Οι πρόσφυγες ενώθηκαν με τους απεργούς δημοσίους υπαλλήλους και φώναξαν συνθήματα στη γλώσσα τους, ενώ άπλωσαν πανό υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και κατά της τρομοκρατίας. Κάποιοι από αυτούς είχαν μαζί και τα παιδιά τους.

Στη συνέχεια, έκαναν όλοι μαζί πορεία, με τη συμμετοχή και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και Σύρος πρόσφυγας, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μπαράζ κινητοποιήσεων την Πέμπτη-Ποιοι απεργούν