Η ελληνική Ανάσταση: Δευτέρα του Πάσχα

Της Διακαινησίμου

Ανακομιδής λειψάνων Μεγάλου Αθανασίου (πατριάρχου Αλεξανδρείας), της οικογενείας Εσπέρου και Ζωής και των τέκνων τους Θεοδούλου και Κυριακού, Ιορδάνου του θαυματουργού.

diakainisimoy

Οι Άγιοι Έσπερος και Ζωή και τα παιδιά τους Θεόδουλος και Κυριάκος μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Αδριανού το 2ο αιώνα. Οι άγιοι πέθαναν αφού ρίχτηκαν σε πυρακτωμένο κλίβανο, επειδή δεν πρόδιδαν την πίστη τους στον Χριστό. Την επομένη της θανάτωσής τους από τον κλίβανο έβγαιναν ψαλμωδίες. Όταν τον άνοιξαν, είδαν τα λείψανα των αγίων ανέγγιχτα από την πυρά.

Ολόκληρη αυτή η εβδομάδα ονομάζεται Διακαινήσιμος γιατί την εβδομάδα αυτή βαπτίζονταν οι κατηχούμενοι, όπου γι’ αυτούς η εβδομάδα του Πάσχα ήταν η πρώτη εβδομάδα της εν Χριστώ ανακαινίσεως και αναγεννήσεως. Την ονόμαζαν μάλιστα και λευκή εβδομάδα, επειδή όλη την εβδομάδα φορούσαν λευκούς χιτώνες.

Την Εβδομάδα της Διακαινησίμου (από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά) υπάρχει κατάλυση της νηστείας εις πάντα. (Τρώμε μη νηστίσιμα φαγητά ή ποτά κατά την ημέρα της νηστείας.)

  • Ένα από τα έθιμα της «Ασπροβδομάδας» (ή Νιας Βδομάδας, κ.ά.) είναι οι πομπικές περιφορές εικόνων γύρω από τα χωριά και τα αγροτικά τους σύνορα, για να εξασφαλιστούν τα χωριά από κάθε κακό. Δημιουργούν έτσι ένα νοητό κύκλο που περιλαμβάνει έμψυχα και άψυχα.

v Στο Γεροντικό αναφέρεται ότι: «Τέσσερα πράγματα έχει ανάγκη η ψυχή: Να φοβάται την κρίση του Θεού, να μισεί την αμαρτία, να αγαπά την αρετή και να προσεύχεται αδιαλείπτως».

Σήμερα εκ μεταφοράς εορτάζεται και η μνήμη του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου)

Ο Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία από πλούσια οικογένεια. Δεκαοκτώ χρόνων κατετάγη στο ρωμαϊκό στρατό, όπου έλαβε το αξίωμα του κόμητος. Την εποχή του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού ο Άγιος Γεώργιος υπερασπίστηκε με σθένος το Xριστιανισμό και υποβλήθηκε σε πολλά βασανιστήρια (τον έβαλαν σε τροχό με μαχαίρια, τον λόγχισαν, του έσχισαν τις σάρκες και τον έριξαν σε ασβέστη), από τα οποία ο Θεός τον έβγαλε αλώβητο. Τότε πολλοί που είδαν το μαρτύριό του πίστεψαν. Τελικώς με απόφαση του αυτοκράτορα ο Άγιος Γεώργιος αποκεφαλίστηκε σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών.

Agios_Georgios

Κατά την παράδοση ο άγιος μαρτύρησε στη Διόσπολη, σημερινή Λύδδα ή Λοντ της Παλαιστίνης, όπου αρχικά φυλασσόταν και το λείψανό του. Ο σημερινός ναός στη Λύδδα, όπου κανείς μπορεί να προσκυνήσει τον τάφο του, χτίστηκε το 1893.

Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, η οποία χτίστηκε το 530 από τον Ιουστινιανό, στο κάτω μέρος του ναού σώζονται τα όργανα με τα οποία βασανίστηκε ο Άγιος.

– Ο άγιος τιμάται ιδιαίτερα από το στρατό και είναι προστάτης του Πεζικού του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.

  • Ο άγιος λατρεύεται ιδιαίτερα από τους Σαρακατσάνους (νομάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας), αλλά και από Πομάκους της Θράκης. Στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του στην Πριγκιπόνησο χιλιάδες Τούρκοι κάθε χρόνο προσέρχονται για προσκυνήσουν τη θαυματουργή του εικόνα.

 

  • Αποσπάσματα από το Βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία» – Εκδόσεις PLS
SHARE