Την απόφασή τους να στηρίξουν την Ελλάδα με κάθε μέσον ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία διατυπώνουν στην απόφασή τους οι 28 ηγέτες της ΕΕ.
Οι 28 εκφράζουν τη βούλησή τους να παράσχουν στην Ελλάδα, με μικρή προειδοποίηση, τα «απαραίτητα μέσα», όπως συνοριοφύλακες, ειδικούς για άσυλο και διερμηνείς, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Πέραν των επαναπροωθήσεων, οι 28 ηγέτες καλούν για την παροχή έκτακτης βοήθειας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ανθρωπιστική κατάσταση» στη χώρα μας, χωρίς όμως και πάλι να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη βοήθεια που δοθεί, τη στιγμή που περίπου 45.000 άτομα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και δεν θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα επαναπροωθήσεων.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί από τους εταίρους της 4.000 εργαζόμενους που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Frontex και του ευρωπαϊκού γραφείου ασύλου στα νησιά του Αιγαίου, με έμφαση σε μεταφραστές, δικαστές, προσωπικό ασφαλείας και προσωπικό που θα χειρίζεται τις επαναπροωθήσεις.
Η Κομισιόν διόρισε ως γενικό συντονιστή του όλου προγράμματος βοήθειας τον Μάαρτεν Βέρβεϊ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «ηράκλεια» πρόκληση, σημειώνοντας ότι η αποστολή βοήθειας και στήριξης στη χώρα μας πρέπει να αρχίσει «αμέσως».
Το κόστος των επαναπροωθήσεων, που θα αναλάβει η Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 280 με 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση της ΕΕ για μαζικές επαναπροωθήσεις θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 20 Μαρτίου.
Οι 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας θα παραμείνουν προς το παρόν στην Ελλάδα.
Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων εδώ:
http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/03/18-european-council-conclusions/