H αυστριακή ακροδεξιά καλεί τον Ορμπαν σε συστράτευση

Σε συστράτευση κάλεσε η αυστριακή ακροδεξιά τον ομοϊδεάτη σε πολλά θέματα πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Ο αντικαγκελάριος της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πρότεινε τη Δευτέρα την εγκαθίδρυση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα Συμμαχία Νέων Δημοκρατών (FIDESZ)του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας  και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (Φωτογραφία: ΑΡ)

«Προσκαλώ με ικανοποίηση τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του, το Φίντες, να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», ανήγγειλε ο Στράχε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο Στράχε και άλλα μέλη του FPÖ, όπως και ο Όρμπαν, τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης πολύ πιο σκληρής γραμμής έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη. Όμως το FPÖ ανήκει σήμερα στην πολιτική ομάδα της άκρας δεξιάς, την «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών», ενώ το Φίντες του Όρμπαν σε εκείνη της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μέτρα κατά της Ουγγαρίας του Όρμπαν εξετάζει το ευρωκοινοβούλιο

Ο Στράχε — το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον δεξιό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς — έτεινε το χέρι στον Όρμπαν την προηγουμένη μιας ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, που επικρίνονται έντονα σε μια έκθεση της ευρωβουλεύτριας Τζούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι).

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσουν για την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 για τον σεβασμό του κράτους του δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας. Αυτού του είδους η διαδικασία δεν έχει κινηθεί παρά μόλις μία φορά μέχρι σήμερα, σε βάρος της Πολωνίας τον Δεκέμβριο. Ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Η συζήτηση για το θέμα είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Στρασβούργο και η ψηφοφορία αύριο Τετάρτη.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της συνθήκης απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων.

Η ενισχυμένη αυτή πλειοψηφία είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Το ΕΛΚ ( 218 ευρωβουλευτές) μετρά στις τάξεις του το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν (12 ευρωβουλευτές), αλλά και τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, το κόμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ , αλλά και το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς Les Republicains.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να πάρουν θέση επί μίας απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο «να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε Ευρωπαϊκή Ενωση», στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανήσυχο κοινοβούλιο – Ερωτηματικό η στάση του ΕΛΚ του Μάνφρεντ Βέμπερ

Η εισήγηση της Σαργκεντίνι απαριθμεί τις «ανησυχίες» του Κοινοβουλίου, ως προς «την λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος» ή ακόμη σειρά ατομικών ελευθεριών, καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

«Υποστηρίζαμε πάντα ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών», απάντησε ο Ζόλταν Κόβακς, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αναρτήσει 100σέλιδο ενημερωτικό δελτίο σε απάντηση της εισήγησης της Σαργκεντίνι.

Κατά της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προσφύγει σε σειρά διαδικασιών για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της:

  • για μη τήρηση τους νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του ασύλου,
  • για τον νόμο που ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους πρόσφυγες και μετανάστες,
  • τον νόμο για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων
  • και τον νόμο περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Βίκτορ Ορμπάν θα πάρει τον λόγο για μία φορά σήμερα το απόγευμα, πριν από την έναρξη της συζήτησης, έπειτα από την εισηγήτρια, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

O πρόεδρος του ΕΛΚ και υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ (Φωτογραφία: ΑΡ) O πρόεδρος του ΕΛΚ και υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή, αυταρχικό στιλ, αντιευρωπαϊκές θέσεις, ο Βίκτορ Ορμπάν ενσαρκώνει το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη. Το ΕΛΚ, παράταξη της μετριοπαθούς δεξιάς, επικρίνεται συχνά για την αμφίσημη στάση του απέναντι στον Ορμπάν.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς το ΕΛΚ θα ψηφίσει, και ειδικότερα ο (πρόεδρος της ομάδας) Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Μαρί Ζοάο Ροντρίγκες. Ο Βέμπερ, που προέρχεται από την CDU της Μέρκελ, μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολιτικό διακύβευμα

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ευνοϊκή μεταχείριση του Βίκτορ Ορμπάν.

«Εάν ο Ορμπάν εμφανισθεί έτοιμος για συμβιβασμό…και εξηγήσει πώς θέλει να επιλύσει το πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι συζητήσουμε», εξήγησε. Το ΕΛΚ θα αποφασίσει μετά την σημερινή συζήτηση εάν θα υπάρξει ενιαία ψήφος ή αν θα αφήσει την επιλογή στα μέλη του.

Το πολιτικό διακύβευμα της ψήφου είναι σημαντικό εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Στο τέλος του Αυγούστου, ο Βίκτορ Ορμπάν, έπειτα από συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, όρισε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «κύριο αντίπαλό» του στην Ευρώπη. Η δήλωση προκάλεσε την άμεση απάντηση του Εμαουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα παραχωρήσει τίποτε στους εθνικιστές και σε αυτούς που υιοθετούν ρητορική μίσους».

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε άλλωστε την περασμένη βδομάδα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αποσαφηνίσει τις θέσεις του: «Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ και στο πλευρό του πρωθυπουργού Ορμπάν, αυτό είναι βέβαιο» , είπε.

Η ακροδεξιά στηρίζει τον Όρμπαν

Παρότι η πολιτική του Όρμπαν βάλλεται από πολλούς, επαινείται από αντιμεταναστευτικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Όρμπαν και οι δυο τους συναντήθηκαν τον Αύγουστο για να συμφωνήσουν σε ένα προγραμματικό κείμενο, το κυρίαρχο στοιχείο του οποίου είναι η εχθρική στάση έναντι των μεταναστών, ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2019.

Ο Σαλβίνι εξάλλου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε πως συζητάει με τον Όρμπαν σχέδια για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος της δεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.